"Aydın BŞB 5 bin personeliyle CHP hegemonyasını almış durumda"

TAKİP ET

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın eski İl Başkan Yardımcısı ve Gazeteci Serhan Seyhan,

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın eski İl Başkan Yardımcısı ve Gazeteci Serhan Seyhan, CHP’de yapılacak olan delege seçimlerini değerlendirerek, “Aydın Büyükşehir Belediyesi 5 bin personeli ile CHP hegemonyasını almış durumda. Mahallelere kendi üyelerini yerleştirmişler. Hep birlikte sözleşmeli personeli olduğun belediye başkanına karşı durma şansın var mı?” dedi.

 

Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN'de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programına konuk olan CHP Eski İl Başkan Yardımcısı Serhan Seyhan, CHP’de gerçekleşecek olan delege seçimlerinin yeni değişim modeli için önemli olduğuna dikkat çekerek, Aydın’da seçim sürecinin demokratik olmayacağını belirtti.

 

Delege seçim kararının altında yatan sebepleri ve delege seçiminin Aydın’da nasıl işlediğini anlatan Seyhan, “CHP delege seçimlerinin çok önem verildiği bir siyasi parti. İçinde bulunduğum dönem içinde söyleyeyim CHP’nin delege seçimleri eskiden şenlik havasında olurdu. 2010’lu yıllarda Kemal Kılıçdaroğlu delegasyon üzerinde ciddi bir hâkimiyet kurdu. Bu durum CHP’yi kör etmeye başladı. CHP bu sene değişim mesajıyla yola çıkmış bir yol ayrımında fakat ben başarılı olacağını düşünmüyorum. HDP’ye ve CHP’ye oy veren illerin delegelerinin düşündüğünüzde bu seçimi Kemal Kılıçdaroğlu’ndan başkasının kazanma şansı var mı? Mesela 2004’ü hatırlayın Mustafa Sarıgül büyük bir heyecanla ve baskıyla salona girdi. Deniz Baykal ile kurultay salonunda çok ciddi bir tartışmaları oldu. Mustafa Sarıgül 2004’te bunu yaşadı CHP’nin 2014’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ama kaybetti. Bir şeyleri değiştirmenin yolu değişim söylemi değil. Eğer Cumhuriyet Halk Partisi’nde bir değişim olacaksa tabandan tavana olmalı. Belki bir milyonluk şehirde 10 bin üyen var. 10 bin üyenin zaten 5 bini katılmıyor 5 bini de kendi marabası“ diye konuştu.

 

“ALEVİYSEN CHP’DE İYİ MAKAMLARA GETİRİLİRSİN“

 

Delege seçim süreçlerinin batıda ve doğuda farklı olduğunu belirten Seyhan, “Batıda da şöyle bir durum var. Batıda da 2010 sonrası bir göreve getirilmen için mezhepsel bir zümreye sahip olman lazım. Ben Alevileri asla ayrıştırmıyorum. Aleviysen CHP’de iyi makamlara getirilirsin değilsen kusura bakma bekleyeceksin diyorsun. Bunun adına da demokrasi diyorsun, böyle bir demokrasi yok“ açıklamalarında bulundu.

 

“ARTIK YENİ BİR MODEL BAŞLAMASI LAZIM“

 

Seyhan, CHP’de yeni bir değişim modelinin başlaması gerektiğini şu sözlerle vurguladı;

 

“CHP söylemde demokrasinin teminatı gibi bir duruş sergiliyor fakat gerçekte bunun tam tersi tamamen feodal, baskıcı, faşizan bir yaklaşımla partiyi yönetmeye çalışıyor. Bu İnönü döneminden kalmış bir hastalık. Devlet Partisi olması sebebiyle bu hastalık CHP’ye sirayet etmiş durumda. Bu bir parti hastalığıdır. Bu sebepten dolayı da parti koltukları hep önem taşır. Ama ben buna katılmıyorum Artık yeni bir model başlaması lazım. Bu yeni model içinde CHP delege seçimleri çok önemli. Şimdi mahallelerde bir liste yarışı başlayacak. Ama orada şöyle bir handikap var. Aydın Büyükşehir belediyesi 5 bin personeli ile CHP hegemonyasını almış durumda. Aydın Büyükşehir Belediyesi 5 bin personeli ile CHP hegemonyasını almış durumda. Mahallelerde bizim delegeliklerimiz düşürülmüş o mahallelere kendi üyelerini yerleştirmişler. Hep birlikte sözleşmeli personeli olduğun belediye başkanına karşı durma şansın var mı?“

 

“ÇERÇİOĞLU’NA ÇOK MÜSAMAHA GÖSTERİLDİ“

 

Özlem Çerçioğlu’na çok fazla müsamaha gösterildiğinin altını çizen Seyhan, “Bu sürecin güç zehirlenmesi ile başladığını öngören biriyim. 2014 yıllarda Erkan Karaaslan Aydın’ın Büyükşehir olmasıyla beraber Özlem Hanım ve çevresindeki hâkimiyetini arttırdığı yıllardan itibaren bu güç zehirlenmesi süreci buraya getirdi aslında. Bazen bazı şeyler bir rüya ile başlıyor fakat kâbus olarak bitiyor. Nedeni de buradaki güç zehirlenmesi. Aydın’a son 10 yılda harcanan bütçeyi toplayın bir kenara koyun. Yapılanları toplayın bir kenara koyun. Yapıldı deyip yapılmayanları toplayıp bir kenara koyun. Bu hunharca katledilen bütçelere baktığınız zaman buradan Kars’a yol olur gerisi ile de fakir fukara abad olur. Çerçioğlu‘na Türkiye’de hiçbir belediye başkanına gösterilmediği kadar müsamaha gösterildi“ dedi.

 

“BURADA DEVLETİN PARASI İLE ÖRGÜTE PATRONLUK YAPAN BİR FİGÜR VAR“

 

Aydın’da delege seçimlerinde Özlem Çerçioğlu ile Fatih Atay’ın farklı farkı örgütlenmeler oluşturacağı söylentilerini değerlendiren Seyhan,

 

“Bülent Tezcan geçtiğimiz hafta değişimden yana bir açıklaması vardı Fatih Atay’da eski değişimcilerdendir. Öbür tarafa baktığımızda Hüseyin Yıldız’ın Çerçioğlu’ndan tarafa yer almasının bir sebebi var. Yıldız, Tunceli kökenli Kılıçdaroğlu’na akrabalığı olan bir isim. Baktığınızda Fatih Atay ve Bülent Tezcan örgüt anlamında daha avantajlı isimler. Fakat Özlem Çerçioğlu, Metin Lütfi Baydar ve Hüseyin Yıldız’ın daha baskın olacağı bir seçim süreci yaşanacaktır. Bülent Tezcan’ın genel merkez tarafından dışlanmasından dolayı şu anda belirleyici olma özelliği yok. Sen örgütü ne kadar tanırsan tanı örgütün patronu var. Burada devletin parası ile örgüte patronluk yapan bir figür var“ şeklinde konuştu.

 

“KARŞIMIZDAKİ GRUP ‘BU ŞEHİRDE BİZ GÜCÜZ VE BU GÜÇ ÖLENE KADAR SÜRECEK’ ZANNEDİYOR“

 

Delege seçimlerinde Efeler’de avantajlı olacak liste hakkında konuşan Seyhan, “Efeler de baktığımızda Altan Kemerci’nin listesinin avantajlı olması gerekir. Çünkü Efeler Belediye Başkanı, Efeler İlçe Başkanı’nı belirleyen pozisyonda olmak durumundadır. Fakat ben başarılı olacağını düşünmüyorum. Çünkü karşısında duran mekanizma örgüte sahip olma ideolojisi ile hareket eden, sürekli üye basmış bir grup. Özlem Çerçioğlu’na küfür bile etse bir kişi taraf olmak zorunda kalırsa ondan taraf olur. Burada devletin imkânlarıyla siyasi örgütün ihtiyaçlarını karşılamış bir belediye başkanı var. Karşımızdaki grup ‘bu şehirde biz gücüz ve bu güç ölene kadar sürecek’ zannediyor, öyle bir şey yok“ ifadelerini kullandı.

 

“KARŞIMIZDAKİ GRUP ‘BU ŞEHİRDE BİZ GÜCÜZ VE BU GÜÇ ÖLENE KADAR SÜRECEK’ ZANNEDİYOR“

 

Seyhan, Gazeteci Emin Aydın’ın ‘Delege seçimleri belediye başkan adaylarının belirlenmesinde ne kadar etkili olur?’ sorusunu şu sözlerle yanıtladı;

 

“Ben kongre süreçleri tamamlandığında Bülent Tezcan, Fatih Atay ve çevresinin belediye üzerindeki gücünü tamamen kaybedeceğini düşünüyorum. Fatih Atay’ın bir daha aday, Bülent Tezcan’ın bir daha Milletvekili gösterilmeyeceğini düşünüyorum. Ömer Günel’in Kuşadası’nda ben tekrar aday gösterilmeyeceğini düşünüyorum. Bir kere seçildikten sonra Kuşadası’nda ikinci dönemini gören başka bir belediye başkanı olmadı.“

 

“EVRİM KARAKOZ, MERDAN YANARDAĞ HAKKINDA AÇIKLAMA YAPACAK SON İSİM“

 

Evrim Karakoz’un, Merdan Yanardağ ile ilgili açıklamasını değerlendiren Seyhan, “Evrim Karakoz hukukçu olması sebebiyle, Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasına tepki göstermek, fikir, düşünce ve basın özgürlüğüne aykırı hareket edildiğini dair bir ifade de bulunmuş. Merdan Yanardağ’ın üzerine atılan suçlama terör örgütü övücülüğü ve propagandasını yapmak. Biz de burada program yapıyoruz terör seviciliği yapmıyoruz, devleti, vatanı bölmek üzerine konuşmuyoruz. Ama kendisi bize karşı yapılan yüzlerce suç duyurusunun vekili olarak hareket etti. Evrim Karakoz, Merdan Yanardağ hakkında açıklama yapacak son isim“ ifadelerine yer verdi. (Millet Haber Ajansı)