"Aydın'da spor için güzel şeyler yapmak istiyoruz"

TAKİP ET

Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) Başkanı Kasım Payza ve Başkan Yardımcısı

Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) Başkanı Kasım Payza ve Başkan Yardımcısı Ömer Altuntaş, tvDEN’de Emin Aydın’ın sunduğu Baş Başa programına konuk oldu. ASKF’nin 16. Genel Kurulu’nda tek aday olarak başkan seçilen Kasım Payza, “Çiçeği burnunda bir başkan olsam da, aynı zamanda 9 yıldan beri ASKF’de yöneticilik yapıyorum. Bundan önceki süreçte yönetici arkadaşlarımızla uyum içinde çalıştığımız için aynı yönetim şeklinde çalışmaya devam ediyoruz. Aydın’da spor için güzel şeyler yapmak istiyoruz” dedi.

 

“ÖĞRENDİKLERİMİZİ YUKARILARA NASIL TAŞIYABİLİRİZİN DERDİNDEYİZ”

 

Aydın’daki sporun kalitesini arttırmak istediğinin altını çizen Başkan Payza, “Kulüplerimize maddi manevi tüm destekleri yerelden olsun yönetimlerden olsun almak istiyoruz. Onlara tesis konusunda yardımcı olmak istiyoruz. Şimdiye kadar bunlar olmadı mı oldu ama biz artık bu işin başındayız. Kendi yöneticilik yaptığımız kulübümüzde olsun ASKF’de olsun, yapmış olduklarımızı, öğrendiklerimizi yukarılara nasıl taşıyabilirizin derdindeyiz şu an” ifadelerini kullandı.

 

Eski profesyonel futbol hakemi olan, şuan da ASKF’de başkan yardımcılığı yapan ve aynı zamanda eski dönemlerde tvDEN ekranlarında spor yorumculuğu yapan Ömer Altuntaş, “35 yıldır Aydın amatör spor camiasının içindeyim. Genç yaşta futbol hakemliğine başladım. Aydın ilini beş yıl Süper Lig kadrosunda Süper Lig hakemi olarak temsil ettim. Üç yıldır da ASKF’de yönetim kurulu üyesiyim” dedi.

 

“FUTBOLCULAR SPORDAN UZAKLAŞTI”

 

Pandemi sürecinin spor camiasını etkilediğinden bahseden Başkan Payza, “Pandemi dolayısıyla maçların oynanmaması, idmanların yapılamamasından kaynaklı futbolcular futboldan uzaklaştılar. Çünkü sahaya gidemiyorsun sokağa çıkma yasağı var. Böyle bir durum olunca da yöneticiler bu işin biraz uzağında kaldı. Futbolcular biraz spordan uzaklaştı. 1,5 yıl boyunca liglerinde oynanmamasından kaynaklı benim kulübüm de dahil bazı şeyleri askıya almak zorunda kaldık. Ama şu anda Pandemiden sonra hangi spor dalında olursa olsun çok büyük ivme var. Şu anda yurtdışına çok iyi temsilcilerimizde var” dedi.

 

Payza, ASKF’ye bağlı ağırlıkta futbol kulüpleri olsa da, salon sporlarının da bazılarının kendi bünyelerine bağlı olduklarını söyledi.

 

“AYDIN’IN EN BÜYÜK SORUNU TESİS SORUNU”

 

Aydın’daki sporla ilgi en büyük sorunun tesis sorunu olduğunu belirten Altuntaş, “Bana göre Aydın’da sporcu sorunu yok. Nitelikli sporcularımız var fakat Aydın’ın en büyük sorunu tesis sorunu. Sevinerek söylüyorum bunla ilgili son üç yılda önemli gelişmeler oldu. Aydın’da yan sahalar yenilendi. Birçok ilçemizde yeni sahalar hizmete açıldı. Aydın merkezde Kardeşköy ve Serçeköy sahaları hizmete açılmak üzere. Dolayısıyla eskiden bugüne Aydın’da bir şeylerin değişmiş olduğunu görüyoruz. Biz yönetim kurulu olarak seçildikten sonra geçtiğimiz günlerde Aydın Gençlik ve Spor il Müdürümüzü ziyaret ettik. Sayın Kaymakamımızı, Valimizi ziyaret ettik. Oradan da amatör sporla ilgili özellikle Aydın’da tesisleşme hamlelerinin olduğunu, projeye çıkmak üzere olan tesislerin olduğunu duyduk. Aydın’ın en büyük sorunu dediğim gibi tesis çünkü genç nüfusumuz var. Aileler çocuklarının spora eğilmesini istiyorlar. Dolayısıyla tesislerin sayısını arttırsak en önemli sorunu çözmüş oluruz” dedi.

 

“ASKF’YE BAĞLI 170 KULÜP VAR”

 

ASKF’ye bağlı kulüp verilerini anlatan Payza, “Bize bağlı 170 tane kulüp var. Ağırlığımız Efeler, 56 kulüp var buradan. 10.000’e yakın lisanslı futbolcumuz var. Bu sayı tabi her yıl değişiyor. Pandemiden beri biraz azalmıştı ama son iki yıldan beri bu sayı artarak devam ediyor. Sayı çok olduğu için tesis sorunları çok oluyor. Spor salonlarının Aydın’da çoğalması lazım” dedi.

 

“YÜZME TESİSLERİNE DE İHTİYACIMIZ VAR”

 

Aydın’da çocukların yaz kış yüzme sporu yaptığından bahseden Altuntaş, “Özellikle bu tesislerin yanında yüzme tesislerine de ihtiyacımız var. Sayın Gençlik Spor İl Müdürümüz ve Valimiz’de eski Pınarbaşı’ndaki yüzme havuzları tesisinin tekrar hayata geçireceğini söyledi. Her evin bahçesinde havuz yok. Çocuklar yüzmeye meraklıysa ve yüzme konusunda yetenekli bir çocuksa yüzme sporuna devam edebilmesi için Aydın ve çevre illerinde kapalı yüzme havuzlarının olması gerekiyor” dedi.

 

Aydın’daki amatör kulüplere yapılan yardımlardan bahseden Payza, “Biz geçtiğimiz ay içerisinde yerel yönetim ve genel yönetimlerden desteklerimizi aldık. Aydın’da kulüplere iyi bir maddi yardım oldu. Tabi yeterli geliyor mu, şu şartlarda yeterli gelmiyor. Bizlerde arada köprü kurarak bu rakamların hem ayni hem nakdi yardım olarak çoğaltılmasını istiyoruz” dedi.

 

“ALT YAPI KULÜPLERİNİN SAYISI AŞIRI ÇOĞALDIĞI İÇİN NİTELİKLİ OYUNCULARIN BİR ARADA OYNAMASI ZORLAŞIYOR”

 

Aydın’dan profesyonel futbolcu çıkmamasını değerlendiren Altuntaş, “Amatör liglerle profesyonel ligler arasındaki uçurum çok açıldı. Profesyonel ligde bir takımı bir sezon idare etmenin bütçeleri inanılmaz boyutlara geldi. Aydın’da da profesyonel oyuncu yetiştirme sorunu var ama bu genel olarak Türkiye’de böyle. Son yıllarda Türkiye’de çok fazla sayıda spor okulu açılmasının olumlu yönleri olduğu gibi olumsuz yönleri de var. İyi oyuncuların birbiri ile aynı takımda oynamaması, birbirlerinden etkileşim alamamasından dolayı yukarıya doğru verilen nitelikli ve kaliteli sporcu sayısında bir düşüş oldu. Spor okulları oyuncuların hepsine lisans çıkartıyor. İleride bir başarı olursa ve transfer yaparlarsa kendilerini koruma adına bu yola başvuruyorlar ve lisanslı oyuncu sayımız çok artıyor. Bunun sonucunda da alt yapıdaki kulüplerin sayısı aşırı derecede çoğaldığı için nitelikli oyuncuların bir arada oynaması zorlaşıyor ve bir jenerasyon yakalanamıyor. Bu noktada spor okullarına özellikle belli bir standartların getirilmesi, standartları sağlayan kulüplerin bu eğitimleri vermesi sonucunda önümüzdeki yıllarda profesyonellere katkı sağlayacak oyuncu grubunun daha rahat yetiştirileceğini düşünüyorum” dedi.

 

“SPORUN İÇERİSİNE ÇOK MU SİYASET KARIŞTI?”

 

Payza, 1. Lig’de Fenerbahçeye kök söktüren ve idol olarak görülen Aydınspor zamanından bu yana, Aydın’ın profesyonel liglerdeki başarı ivmesini kaybetmesini şu sözlerle açıkladı: “Sporun içerisinde çok mu siyaset karıştı? Öncelik spordan çıkıp kişilerin menfaatlerini mi ortaya çıkardı? Nasıl bir şey oldu ben de bilmiyorum. Aydınspor olarak çok hızlı yükseldik çok da hızlı şekilde düştük. Şehrin dinamiklerini harekete geçirmenin yanı sıra eski futbolcular olsun eski kulüp başkanları olsun onlarla bir şeyler planlama düşüncemiz var.”

 

“NAZİLLİ’NİN BİR ÇIKMAZI VAR”

 

Aydın’daki profesyonel lig takımlarından bahseden Payza, Nazilli Belediyespor, Efeler 09 SFK ve Kuşadasıspor gibi takımların Aydın için umut olduğunu söylerken, Nazilli Belediyespor’da durumların şuan karışık olduğunu belirterek, “Nazilli’nin bir çıkmazı var şu anda. Satılıyor mu satılmıyor mu belli değil. Geçen hafta bir yönetim değişikliği oldu. Şu anda onlarda ne yapacağını bilmiyor. Nazilli belediyesi Belediyespor olarak destek vermeyeceğini açıkladı. Orada olacak olan yanlış şeyler amatör olarak bizi de etkileyecektir” dedi.

 

“KALİTELİ TAKIM, KALİTELİ SPORCULAR BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

 

Spor kulüplerinden ziyade eskiden Aydınlı sporcu ve hakemlerin yetiştiğini ve Aydın’ın insan kaynağı konusunda da geriye gittiğini değerlendiren Payza, “Biz seçime girmeden önce ilçe ziyaretlerinde bulunduk. Orada kulüplerle konuştuğumuzda söylediğimiz tek şey Aydın’da sporun kalitesini arttırmak için elimizden gelen her şeyi yapacağımızdı. Kaliteli takım, kaliteli sporcu bunlar bizim için çok önemli. Mesela bu sene Kuşadası Küçükada U16 takımı Türkiye şampiyonu oldu. U17 ve U15 takımları da başarı gösteriyor. Bizler çocuklarımızın önünü açmak için buradan Türkiye Şampiyonası maçlarına gönderiyoruz ve göndermeye de devam edeceğiz. Ne kadar kaliteli müsabakalar oynayıp, kaliteli liglere katılırsak bunun faydasını üst liglerde göreceğiz” dedi.

 

“SPOR MEDYASINA ÇOK İŞ DÜŞÜYOR”

 

Aydınlı milli sporculardan bahseden ve yakın gelecekte tekrardan bunları göreceğimizi söyleyen Altuntaş, “Zamanda Aydınspor’un Türkiye’ye armağan ettiği çok güzel isimler oldu. Günümüzde de ben tekrar bu isimlerin ön plana çıkacağını düşünüyorum. Aydın’dan çıkan çok kaliteli hakemler de vardı. Şu anda da Bahattin Şimşek var. Türkiye’de güzel ve sayılı maçları yönetiyor. Yardımcı hakem Kamil Çetin var. Bunlara destek olmalıyız. Özellikle burada spor medyasına da çok iş düşüyor” dedi.

 

Katı ve sert eleştirilerden dolayı basın mensuplarına seslenen Altuntaş, “Sporla ilgili yorum yaparlarken bazen hissiyatları çok ön plana çıkıyor, lütfen çıkmasın. Mesela herhangi birisi basınla iyi bir ilişki içerisinde değil soğuk davranıyor, o kişiye kontrolsüz orantısız eleştiri yapılıyor. Bu da Aydın sporuna herhangi bir katkı sağlamıyor. Lütfen Aydın sporuna katkıda bulunacak şeyler yapalım” dedi.

 

Önümüzdeki sezonda liglere katılımın nasıl olacağını aktaran ve ASKF bünyesinde bulunan bazı takımların liglere katılmadığını söyleyen Payza, “Süper Amatör Ligi hak eden 23 tane takım var. Birinci amatör için 40 tane kulüp var. İkinci amatör de keza bu şekilde. Bunlar 2023-2024 yıllarında katılım hakkı olduğu halde katılmak isterler katılmak istemezler onların kendi tercihi. Biz gruplarımızı katılım durumuna göre şekillendiriyoruz” dedi.

 

“HAKEM BAŞLI BAŞINA BİR SONUCUN SORUMLUSU OLAMAZ”

 

Amatör spor kulüplerinin hakem serzenişini değerlendiren Altuntaş şu ifadeleri kullandı: “Bizim zamanımızdaki hakemlik anlayışı hakemlik kültürü şu anda yok. Maçlara çıkan arkadaşlar bizim zamanımızdaki tarzda bir yönetim göstermiyorlar. Konsantrasyonu sağlamıyorlar. Bu sene benim de memnun olmadığım hakemler oldu fakat bu işin de bir gerçeği var bir hakem başlı başına sonucun sorumlusu olamaz. Mesela şu an profesyonel liglerde de hakem sorunu var. Bazen yurtdışından hakem getirme gibi durumlar söz konusu oluyor ve ben bunu kabul edemiyorum. Hakemlerimizin özellikle alttan üste çıkarken çok iyi eğitimlerden ve süzgeçten geçirmesini düşünüyorum. Maalesef Türkiye’de her şey Süper Lige bakıyor” dedi.

 

“YAPABİLECEĞİNİZ KADAR KATEGORİDE YARIŞMALARA KATILIN”

 

Her zaman kulüplere destek sağlayacaklarını ancak kulüplerinde katılacağı kategorileri daha verimli seçmesi gerektiğinin altını çizen Payza, “Bizler yerel yönetimlerdeki başkanlarımız sayesinde spor kulüplerimize elimizden geldiğince malzeme desteği ve ulaşım desteği sağlıyoruz. Ama biz her zaman şunu söylüyoruz yapabileceğiniz kadar kategoride yarışmalara katılın. Çok dallanıp budaklandığın zaman bunun maaliyeti çok yükseliyor. Hoca maliyeti, malzeme maliyeti, ulaşım maliyeti. Evet bizler destek sağlıyoruz ama maçlar için destek sağlıyoruz idman için de kulüpler kendi imkanlarını kullanıyor. Burada kaliteyi arttırabilmek için kulüpler belirli kategorileri seçmek zorunda. Balıklama her yere girmeye gerek yok” dedi.

 

Hüseyin Kaya’nın geçtiğimiz günlerde kalp krizi geçirerek vefat etmesi üzerine futbol camiasından gelen tepkileri değerlendiren Payza, “Amatör liglerde ambulans müsabaka oynayan takımlar tarafından temin edilir. Bunu kulüplerimiz de, Sağlık İl Müdürlüğü’de TFF’de bilir. Şu anda mesela saha yanlarında hep bir ambulans bulunuyor ancak bir vaka geldiği zaman oradan ayrılmak durumunda kalıyor. Bundan sonraki süreçte bu gibi sorunlar hakkında bir çözüm süreci oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

 

Program, Başkan Payza ve Başkan Yardımcısı Altuntaş’ın bir sonraki sezonun tüm branş ve kulüplere hayırlı ve sağlıklı olması temmenileri ile son buldu. (Millet Haber Ajansı)