Aydınlılar fahiş kira fiyatlarını değerlendirdi

TAKİP ET

Ülkede yaşanmakta olan ekonomik sıkıntı nedeniyle pek çok vatandaş zor

Ülkede yaşanmakta olan ekonomik sıkıntı nedeniyle pek çok vatandaş zor günlerden geçiyor. Özellikle de hızla artan kira fiyatları yüzünden mağdur olan vatandaşlar, seçim sonrası yapılacak olan düzenlemelere gözünü çevirmiş durumda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kira fiyatları konusunda verdiği talimatların uygulanmasını, vatandaşlar merakla bekliyor. Aydınlı vatandaşlar, son dönemde rekor seviyelere ulaşan fahiş kira fiyatlarını değerlendirdi.

 

“KİRA ARTIŞI EKONOMİYLE DOĞRUDAN ALAKALI”

 

Ekonominin düzelmesi ile birlikte kira fiyatlarının orantılı seviye de olacağını vurgulayan Barış Serin, “Kira fiyatları hakkında temel düşüncem ekonomik anlamda her şeyin fiyatının yüksek olmasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Biz bu işin hem kiracı hem ev sahibi tarafında yer alıyoruz. Aslında tek bir taraf haklı veya tek bir taraf haksız demek yanlış oluyor bu noktada. Bir de kiralarda ev ve iş yeri kiraları arasındaki zam oranlarında da fark var. İş yerlerine farklı türde zam yapabilirken ev kiraları biliyorsunuz belirli bir miktarla sınırlandırılmış durumda. Fakat bu ev kiralarıyla çocuğunu okutan kişiler de var, borçlarını ödeyen kişiler de var. Kira artışı aslında ekonomiyle doğrudan alakalı bir şey. Ekonomi daha düzgün olduğu takdirde kira fiyatlarının zaten alım gücüyle orantılı bir şekilde belli bir seviyeye geleceğini düşünüyorum. Normal şartlarda ülkede mülkiyet hakkının anayasal güvencesi anlamında baktığımızda kira fiyatlarına rastgele sınırlandırma getirmemiz çok uygun şeyler değil. Bir ev sahibi düşünün, iki evi var öyle yüzlerce evi olan kişilerden bahsetmiyorum. Ve buradan getirdiği kira geliri ve artı diğer gelirleriyle çocuğunu üniversitede okuyor ki bir üniversite öğrencisinin de maliyetleri çok fazla. Bu tipte insanlar da var. O yüzden fahiş fiyatlara ilişkin, kiralara ilişkin bir şey getirilmesindense ekonomideki alım gücünün yükseltilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sadece bir şeyleri sınırlamanın çözüm olmadığını bir yıldır rahatlıkla görüyoruz” dedi.

 

“DÜZENLEME OLMAZSA SONUNU İYİ GÖRMÜYORUM”

 

Kira fiyatlarının daha uygun seviyelerde olması gerektiğini ve yapılan düzenlemelerin uygulanmasının şart olduğunu belirten 70 yaşındaki İsmail Şahan, “Ben ev sahibiyim kira da oturmuyorum ama Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu bu yüzde 25 sınırlama güzel bir düzenleme. Tabi bunu uygulamak önemli. Kira fiyatlarını frenleyeceğiz demiş, yapmış olduğu düzenleme güzel. Ama icraatta görmemiz lazım. Şimdi kiracı ve ev sahipleri birbirleri ile kavga ediyor. Nereye gidiyor bu işin sonu. Bu işin sonu iyi değil, düzenleme olmazsa sonunu iyi görmüyorum. Kira fiyatlarında frenleme olması gerekiyor. Kira fiyatlarının daha düşük olması lazım çünkü asgari ücretli biri kirasını mı versin? çocuğuna harçlık mı versin? Pazar alışverişi mi yapsın? ne yapsın? Bir şey yapamaz ki” diye konuştu.

 

Kira da evi olduğunu ve fırsatçılık yapmadan belli bir seviyede evini kiraladığını belirten Fehmi Dağcı, memlekette kontrol olmadığını ve yönetim boşluğu olduğunu söyledi. Dağcı, kira fiyatının çok uygun olduğunu ve kiracısının kendinden memnun olduğunu aktardı.

 

“FAHİŞ KİRA FİYATLARI İLE İLGİLİ BİR KONTROL SAĞLANMALI”

 

Öğrenci olarak kira ev de yaşamının zor olduğunu ama ev sahibinin anlayışlı biri olmasından kaynaklı bu süreci kolay atlattığını dile getiren Mustafa Mert Külünk, “Şu an kiradayım ve öğrenci olarak çok zor oluyor. Ama bu konuda şanslıyım çünkü ev sahibim şu an zor bir süreç olduğu için kira fiyatını bayağı düşürdü. Ev sahibimiz iyi olduğu için çok şanslıyız. Arkadaşlarımda böyle bir durum yok onlar çok zorlanıyor. Ülkenin durumu kötü, krizdeyiz. Yani durumumuz zor, çabalamamız lazım. Fahiş kira fiyatları ile ilgili bir kontrol sağlanmasını diliyorum. Sağlanmazsa da yapabileceğimiz pek bir şey yok. Bu şekilde ödemeye maalesef devam etmek zorundayız, barınmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

 

“MAALESEF FİYATLAR DÜŞMEZ”

 

Kira fiyatlarının düşme ihtimalinin olmadığını söyleyen Ayten Şengül, şu ifadeleri kullandı: “Ülkedeki kira fiyatları çok yüksek. Ben kirada değilim ama kira da oturan arkadaşlarım ve yakınlarım var ve bu konudan dertliler. Kira fiyatları oldukça yüksek ve düşmesi gerekir ama bu durumda maalesef fiyatlar düşmez, enflasyon da yüksek. Daha önce Sayın Cumhurbaşkanımız gıda fiyatlarında da düzenleme yapılacağını söylemişti ama ben bu yaşıma kadar bu tecrübelerime dayanarak söylüyorum ne kirada ne de gıdada öyle bir düşme olacağını düşünmüyorsun.” (Millet Haber Ajansı)