"Bu fay kırılırsa en çok Kuşadası etkilenir"

TAKİP ET

tvDEN ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan 'Şehir ve İnsan'

tvDEN ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan ‘Şehir ve İnsan’ programının sunucusu Eski Aydın Belediye Başkanı ve Kent Bilimci Hüseyin Aksu, Aydın’ın Kuşadası ilçesinden İzmir’e kadar uzanan aktif bir fay hattı kırığı olduğunu söyledi.

 

Kuşadası’nda bulunan fay kırığının yavan sudan denize doğru gittiğini ifade eden Aksu, “Kuşadası’nda bir tane fay var. Yavan sudan geliyor denize doğru gidiyor, denizde fay kaybolmuyor, denizin altından devam ediyor. Bu konuda Ahmet Ercan sık sık uyarıda bulunuyor. Kuşadası denizinden başlayan fay, Yunan adası yönünden kuzeye kıvrılıyor ve İzmir’e bağlanıyor. İzmir’deki depremin, bu fay silsilesinin devamının kırılmasından meydana geldiğini bundan birkaç yıl önce İzmir depreminde gördük. İzmir depremi yaşandığında bizi uyardılar. Bu İzmir’den başlayan, denizin içinden Kuşadası üzerinden Büyük Menderes ovasına bağlanan fay kırığı sıkışıyor. Her an kırılabilir deniyor. Bu fay kırılırsa en çok Kuşadası tarafını etkiler. Bu fay, Menderes ovasından Denizli tarafından kırılarak gelirse Kuşadası’nı daha az etkiler. Kuşadası bir burun üzerine kurulmuş. Kuşadası’nın merkez dokusu içinden fay hattı geçmiyor ve zemini sağlam bir zemin depreme karşı bu olası riskleri hayli azaltan bir yapısı var Kuşadası’nın. Ama risk yok mu var” dedi.

 

“SÖKE, ORTAKLAR VE GERMENCİK RİSKLİ BÖLGELER”

 

Bu fay kırığının Söke, Ortaklar ve Germencik’te de ağır risk taşıdığını söyleyen Aksu, “Söke, Ortaklar, Argavlı, Sazlıköy Germencik, Moralı bu bölgelerde ağır bir risk olduğunu söyleyebiliriz. Azimtepe’den ova tarafından Sazlı köyünü geçmek suretiyle Söke’nin içine kadar uzanıyor. Yani bu fay grubunu global anlamda böyle tanıtabiliriz. Hem Ortaklar Organize sanayi bölgesinde Söke, Ortaklar, Argavlı, Sazlıköy ,Germencik, Moralı’da Aydın caddesine kadar uzanan bir aktif diri fay sisteminin olduğunu görüyoruz ifadelerini kullandı. (Millet Haber Ajansı)