"Çiftçimizin geliri su faturaları ile heba oluyor"

TAKİP ET

Vatan Partisi Aydın İl Başkanı Doğan Özkan, Aydın Büyük Şehir Belediyesi'nin

Vatan Partisi Aydın İl Başkanı Doğan Özkan, Aydın Büyük Şehir Belediyesi’nin su faturalarına yaptığı zammı “Gerçekleşen bu su zammı, çiftçimizin kıt kanaat elde ettiği geliri su faturalarına heba etmesine neden olacaktır” diye eleştirdi.

 

Vatan Partisi Aydın İl Başkanı Doğan Özkan, Aydın BŞB’nin yaptığı su zammının vatandaşın belini büktüğünü ve emeklerinin heba olacağını belirtti.

 

Özkan yaptığı yazılı basın açıklamsında; “Ülkemizin deprem felaketine karşı devlet ve millet birlikteliğiyle mücadele ettiği bugünlerde Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ)’nin yeni bir “zam haberi” ile karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

 

“AYDIN’DA YAŞAMANIN FATURASI” MIDIR?

 

Yapılan zamların Aydın’da yaşamanın bedeli mi olduğunu sorduklarını belirten Özkan; “28 Eylül 2022 tarihinde gerçekleştirdiğimiz basın açıklamasında ASKİ’nin %80 oranında su zammına tepkimizi dile getirmiştik. Sormuştuk, bu zamlar “Aydın’da yaşamanın faturası” mıdır? CHP’li Büyükşehir Belediyesi sosyal belediyecilik örneği yaratmayı savunurken, “sosyal belediyecilik vatandaşımıza bunu mu reva görmektedir”? “ASKİ zarar etmesin” diye yapılan bu zam oranına “evet” oyu verenler; ASKİ’nin zarar etmesini göze alamıyorken, vatandaşımızın zarar etmesini nasıl göze almışlardır? Sorularımızın üzerinden neredeyse 6 ay geçmesine rağmen hemşehrilerimize herhangi bir açıklama yapılmadığı gibi “ASKİ’nin zarar etmemesi için” uygulanan bu zamlar Aydın halkının sırtına yüklenmeye devam etmiştir” dedi.

 

“NEDEN ÜRETİCİMİZİN SIRTINA BİRDE SU MALİYETİNİ YÜKLÜYORUZ?”

 

Yapılan zamların ASKİ’nin zararını karlamadığını ifade eden Özkan; “Söz konusu zamlar “ASKİ’nin zarar etmemesini” önleyememiş olacak ki şimdide Aydın’ın mahalle statüsündeki köyler de, su tüketim bedeli “2.5 TL’den 14 TL’ye” çıkarılmıştır. Hepimizin bildiği gibi bu mahalleler, Aydınlı üreticilerin yaşadığı ve tarım ile geçinen mahallelerdir. İlimizin %46’sında tarım yapılmaktadır ve nüfusunun %55’i geçimini tarımdan sağlamaktadır. İlimiz, Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde söz ettiği gibi “dağlarından yağ, ovalarından bal akan” bir şehirdir. O halde, bu önemli tarım potansiyelini daha da büyütmek ve geliştirmek için çabalamak varken, neden üreticimizin sırtına birde su maliyetini yüklüyoruz? Çiftçimiz artan maliyetler karşısında üretmek için ısrar ederken, ülkemizin içinden geçtiği bu zor süreçte üretmek başka çaremiz kalmamışken söz konusu su zamları ile çiftçimizin üretim şevkini kırmaktan başka elimize ne geçecektir? Gerçekleşen bu su zammı, çiftçimizin kıt kanaat elde ettiği geliri su faturalarına heba etmesine neden olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Özkan, dört önemli noktaya dikkat çekerek; “Dört önemli noktayı hemşehrilerimizin dikkatine sunuyoruz. %80’lik su zammı kararı ASKİ’nin olağan genel kurul takvimi değiştirilerek, olağanüstü genel kurul yapılarak alınıyor. Köylerimizdeki su tüketim bedelinin “2.5 TL’den 14 TL’ye” çıkarılması ise yine olağanüstü bir gündemimizin olduğu, deprem yaralarımızı sarmak için devlet ve milletçe kenetlendiğimiz bu süreçte gerçekleşiyor. Bu zamanlama tercihi bilinçli bir tercihtir. Bu tercih “su zammının” üstünü alelacele örmekten başka bir şey değildir. Geçtiğimiz Ocak ayında ASKİ’nin yönetici ve çalışanları hakkında “görevi kötüye kullanma” sebebiyle hapis cezaları verildiği kamuoyuna yansımıştır. Suya zam yaparak “ASKİ’nin zarar etmesini” önlemeye çalışmak yerine, “görevini kötüye kullanarak” ASKİ’nin zarar etmesine neden olanları engellemek en önemli görevdir.

 

ASKİ’nin internet sitesine girerek su ücret tarifesini öğrenmeye çalıştığımızda su birim fiyatlarına dair herhangi bir veriye ulaşamamaktayız. Bu durum hem vatandaşlarımızın bilgi alma özgürlüğü hem de şeffaflık ilkeleri ile bağdaşmamaktadır.

 

Çözüm basittir. Vatandaşımıza hiçbir katkı sunmayan “reklam bütçelerinde” tasarruf tedbirleri uygulayarak bırakın suya zam yapmayı, su ücretini 2.5 TL’den dahi ucuza vatandaşımıza ulaştırabiliriz.” dedi.

 

“AYDIN’I ÖZLEDİĞİ VE HAKETTİĞİ YÖNETİME KAVUŞTURACAĞIZ”

 

Özkan, kamu kaynaklarını reklam bütçelerine değil vatandaşa hizmet için kullanacaklarını belirtip; “Vatan Partisi olarak hemşehrilerimize söz veriyoruz. Aydın’ı özlediği ve hakettiği yönetime kavuşturacağız. Vatan Partisi’nin, halk meclisleri ile yöneteceği belediyelerde vatandaşlarımızın hayatını zorlaştıran, hayatına yeni bir yük getiren belediyecilik anlayışı terk edilecektir. Kamu kaynakları “reklam bütçelerine” değil, vatandaşa hizmete kullanılacaktır.” İfadelerini kullandı.

 

Haklarında suç duyurusu yapılacağı yönündeki haberlerde değinen Özkan; “ASKİ’nin “Vatan Partisi İl Başkanı hakkında suç duyurusunda bulunacağı” haberleri kamuoyunda ve çeşitli yerel gazetelerde yer aldığını görmekteyiz. Suç duyurusunda bulunulacağına dair açıklamalar, Vatan Partisi’nin ne kadar doğru bir mücadele yürüttüğünün kanıtıdır. Bu suç duyurusu, vatandaşlarımızın sırtına yüklenmeye çalışılan bu haksız “zamlarla” mücadelede şeref madalyamızdır. Hiçbir suç duyurusu, Vatan Partisi’nin hemşehrilerimize doğru bilgi verme görevinden geri adım attıramayacaktır” ifadelerini kullandı. (Millet Haber Ajansı)