Çineli çiftçiler Sulama Birliği uygulamasının şokunu yaşıyor

TAKİP ET

Çine'de çiftçilik yapan Mehmet Gönezer ve Mustafa

Çine’de çiftçilik yapan Mehmet Gönezer ve Mustafa Battal, yer altı suyu kullanım bedel ücretinin geciktirmeleri üzerine borcun 7,8 kat fazlasının hesaplarından tahsil edildiğini söyledi. Mağdurlar, çiftçiliğin ve üretmenin zor olduğu bir dönemde ödenmesi gereken 3 bin liralık faturanın neden 20 bin lira olarak geri ödemek zorunda kaldıklarını sordu.

 

Çine’de çiftçilikle uğraşan Mehmet Gönezer, tarla sulamasında kullandığı yeraltı suyu için Koçarlı Adnan Menderes Sulama Birliği’ne ödeme yaptığını ancak bazı sebeplerden dolayı ödemesini geciktirdiği söyleyerek, “Sulama birliğine 3 bin 937 lira borcum vardı. Yakınlarımdan birini kaybettim dolayısıyla onun işlemleri ve acısıyla uğraşırken borcumu ödemeyi unuttum. Hesabıma hububat desteği adı altında 3 bin 62 lira bir destek yattı. Sulama birliği bu desteği borcumdan dolayı mahsup etmiş. Fakat para yetmemiş daha sonra yine hesabıma 24 şubatta yatan mazot gübre desteği adı altında 16 bin 931 lira yatmış sulama birliği bu parayı da keserek toplamda benden 20 bin lira sulama bedeli almış” dedi.

 

“BİRİLERİ KOÇARLI SULAMA BİRLİĞİNE DUR DEMELİ”

 

3 bin liralık borca karşılık neden 20 bin lira kesildiği soran Gönezer, “Birileri Koçarlı Sulama Birliğine dur demeli. Borç gecikti diye bu kadar faiz mi alınır birileri bunun cevabını vermeli. Eminim bizim gibi çok fazla mağdur vardır” diye konuştu.

 

Çine’de yine çiftçilikle uğraşan Mustafa Battal, sulama birliğine toplamda bin 800 lira borcu olduğunu ilk taksiti olan 900 lirayı ödedikten sonra ikinci taksit ödemesini geciktirdiğini belirterek, “Geçtiğimiz ekim ayında hesabıma 124 lira gibi bir destek ödemesi yatmış sulama birliği bu 124 lirayı kesmiş ve toplamda 776 lira ödenmesi gereken bir borcum kalmış. İkinci taksit gününü bende geçirmişim ve hesabıma yatan 7 bin 715 lira desteklemenin tamamını kesmiş ve 11 lira daha borcum kalmış. Yani borcumdan 8 kat daha fazlasını benden tahsil etmişler. Böyle bir uygulamamı olabilir bu 714 liralık borçtan 7 bin lira para mı alınır akıl alır gibi değil” diye konuştu.

 

Mağdurlar çiftçilik yapmanın zor olduğunun altını çizerek, sulama birliğinin neden borcun 7, 8 kat fazlasının tahsil edildiğini sordu. (Millet Haber Ajansı)