"Deprem sonrası yaşanan travmalarda destek olunmalı"

TAKİP ET

Psikiyatri Uzmanı Dr. Çağlar Açıkgöz, tvDEN ekranlarında Selime

Psikiyatri Uzmanı Dr. Çağlar Açıkgöz, tvDEN ekranlarında Selime Aydemir’in hazırlayıp Sunduğu Uzmanına Sor programına konuk olarak deprem sonrası yaşanan travmalar hakkında bilgi verdi. Açıkgöz, “ Depremzede vatandaşların yas tutmasına izin verin. Deprem sonrası travma durumlarında destek olunmalıdır” dedi.

 

Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketinden etkilenen vatandaşların deprem sonrası yaşadıkları ve yaşayabilecek oldukları travma durumlarını aktaran Açıkgöz, travma ile ilgili şu ifadeleri kullandı: “Travma dediğimiz zaman illa da kendimiz yaşamak durumunda değiliz. Yaşadığımız ya da şahit olduğumuz aniden ortaya çıkan olağan dışı ortaya çıkmış olumsuz yaşantıların üzerimizde bıraktığı korku, endişe, kaygı, tehdit algısı gibi sıra dışı bir durumun olmasıdır. Travma, bir şeye doğrudan maruz kalmak değil bir şeylerden de yoksun bırakılmak da olabilir. İnsanlar ya da akran baskıları ile yetişirken anne kayıpları, baba kayıpları ya da birlikteyken yaşadıkları daha soğuk ilişkiler kendisinin ifade etmesine izin verilmemesi, özgürlüklerinin tanımlanmaması, bireyselleşmesine izin verilmemesi de bir travma olabilir”

 

“TRAMVA ESNASINDA ZAMAN TANIYIN, İYİ BİR DİNLEYİCİ OLUN ”

 

Deprem sonrası oluşan travmanın psikolojik etkisine değinen Açıkgöz, verilen tepkileri anlattı. Açıkgöz, “ Deprem gibi olağanüstü travmatik bir olaydan sonra yaşanan birçok belirti normal tepkilerdir. Travma yaşayan kişiye destek olmak yanında olduğunuzu hissettirmeniz gerekir. Karşınızdaki kişi aşırı tepkiler verebilir. Ani ses ve hareketlerde irkilme, yüksek sesle konuşma, aşırı öfke, kızgınlık, tavana bakma, her an deprem olacak korkusu hissedebilir. Bazen öyle tepkiler verecektir ki öyle normalde vermeyeceği tepkiler, söylemeyeceği

 

Şeyler. Kabul edilemez düzeyde şeyleri de söylendiği zaman birinin onu dinleme

 

ihtiyacı vardır. Bu ne olursa olsun koşulsuzca seni dinleyeceğim güvencesinin verilmesi gerekiyor. Travma yaşayan bir kişinin en önemli ihtiyacı kendi duygu durumunun anlaşılmasını hissetmektir. Bunun için konuşmak ve duyguları ifade etmek birçok durumda iyileşmeye katkı sağlar. Sizinle konuşmak isterse onu samimiyetle dinleyin” dedi.

 

“TEMEL İHTİYAÇLARINDA YARDIM EDİN”

 

Depremden etkilenen vatandaşlara her türlü destek olunması, yas anında ağlamasına izin verilmesi gerektiğini aktaran Açıkgöz, “Depremzede bireyin travma etkilerini atlaması için öncelikle yas sürecini yaşaması gerekiyor. Bu yas tutulurken herkes kişilik yapısına göre farklı tepkiler gösterir. Karşınızdaki kişi eğer ağlıyorsa, engellemeye çalışmayın. Bırakın karşınızdaki kişi duygularını içinden geldiği gibi ifade etsin. Onu engellemek yerine, ona rahat bir şekilde yasını tutmasına izin verin. Yanında olduğunuzu hissettirin. Deprem yaşayan bir kişinin zihinsel enerjisi zayıflayacağı gibi temel yaşam ihtiyaçlarına da ihtiyacı olacaktır. O yüzden kişilere temel ihtiyaçlarında bir süre kendisine yardımcı olmak önemlidir. Çünkü buraya gönüllü olarak gelmediler. Maddi imkanları olup da tekrar evini, köyünü kuran kendi başına bunu yapsa bile dünya kadar kayıplarla geldiler” diye konuştu. (Millet Haber Ajansı)