FELSEFE IŞIĞINDA TÜRK DEVRİMİ

TAKİP ET

Yazar Sadettin Elibol'un son kitabı Felsefe Işığında Türk Devrimi kitabı okuyucuları ile buluştu. Sürükleyici ve yarattığı felsefe, bilim ve sanat birikimi örneklerine odaklanıyor.

Yazar Sadettin Elibol’un son kitabı Felsefe Işığında Türk Devrimi kitabı okuyucuları ile buluştu. Sürükleyici ve yarattığı felsefe, bilim ve sanat birikimi örneklerine odaklanıyor.

Kitapta, Çöken bir uygarlık ve sonrası, Gelen ve kuran: Bir büyük yalnızlık, Bazı “Eleştiriler”e kısa yanıtlar, Devrimin imkanları ve ufku, “Yeni Anayasa” girişimine bakış, Felsefe, bilim ve sanat birikimi konularında okuma önerileri bulunuyor.

Özellikle ilk eseri Sınıfsız dünya ile “milliyetçi”, “muhafazakar”, “İslamcı” ve “sosyalist” çevrelerde ilgiyle karşılanan Sadettin Elibol, bu son kitabında; hem yön bilimcinin anlamına, hem Doğu-Batı sorunsalı bağlamındaki yerine, hem de yarattığı felsefe, bilim ve sanat birikimi örneklerine odaklanıyor.

Türk devrimine felsefe ile bakışın ilk örneği sayılabilecek bu eser marazlı entelektüel dünyanıza farklı bir müdahalede bulunuyor.

SADETTİN ELİBOL KİMDİR?

Yazar. 1952, Karaören köyü / Şabanözü / Çankırı doğumlu. İlköğrenimini memleketinde, ortaöğrenimini Ankara Balkiraz Lisesinde tamamladı. Lise birinciliği kontenjanıyla girdiği Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümünü uyumsuzluk nedeniyle bıraktı. MEB bursuyla okuduğu Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesinden 1973’te Bergson felsefesi üzerine lisans teziyle mezun oldu. Aldığı bursun karşılığı olarak on yıl kadar yaptığı lise öğretmenliğinden sonra MEB Talim ve Terbiye Kurulu ile Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulunda uzman olarak çalıştı. 1998 sonlarında “kurumsal görevi”ni bir basın toplantısı yaparak bıraktı; “daha özgür çalışma”yı seçti.

Kurumsal görevleri dışında, 1970’li yılların ilk yarısından itibaren belli sorun alanları üzerine yoğunlaştı. Fikir ve Sanat Hareket’ten Felsefe Dünyası’na kadar Düşünce ve Mavera gibi çeşitli dergilerde bilim felsefesi, kültür felsefesi, tarih felsefesine dair yazıları; denemeleri ve eleştirileri yayımlandı.

İlk kitabı olan Sınıfsız Dünya’da (1978) pozitivizm, marksizm ve froydizmin bilimsel eleştirisini yaptı. Bu dönemde İnanç ve Kültür (1983) adlı kitabı ile Türkiye Yazarlar Birliği Armağanını kazandı (1983). Daha sonra “paradigmal bir kırılma” yaşayarak diğer eserlerini yazdı.

Uzun süre ulusal felsefe platformlarında göründü. Ankara’da yapılan birçok felsefe sempozyumuna bildiriler sundu. İletişim Yayınlarının Türkiye’de Siyasi Düşünce Dizisinin Milliyetçilik (2002) ve Muhafazakârlık (2003) ciltlerine katkıda bulundu. Kültür Bakanlığı Yayın Danışma Kurulu (1986-89) üyeliği yaptı. DPT Kültür İhtisas Komisyonunun (1983-86) çalışmalarına katıldı. Kuruluşundan bu yana Türk Felsefe Derneği üyesi, Türkiye Bilim Kurulu genel sekreteridir.

“Yazar gerçekle kurmacayı iç içe ele almış. Bir yandan ülkemizdeki felsefe eğitimine, felsefe dünyasına ilişkin şeyler usa vurulurken öte yandan yayın dünyasının kördüğümlerini seziyor okur. Varoluşun İki Yüzü, yeni bir romanın da muştusunu verir gibi... Cemil Yekta’nın yazdığını söylediği roman bulunabilecek midir? Bu romanda, Cemil Yekta’nın, bile isteye bize göstermediği, göstermek istemediği çok katmanlı iç dünyasına ilişkin başka ipuçları da bulabilecek miyiz? Hepsinden önemlisi varoluşun sisler ardındaki endamını görebilecek miyiz?” (Münevver Oğan)

ESERLERİ:

Sınıfsız Dünya (1978-79), Bilim ve İdeoloji (1980), İnanç ve Kültür (1983), Felsefe Konuşmaları (1987), İnsanlığın Tarihi Üzerine (1989),  Sosyoloji Konuşmaları (1991), Lise Felsefe Ders Kitabı (1993), Doğumunun 100. Yılında Hasan Âli Yücel (1995), Felsefeye Giriş (1995),  Paylaşılmamış Zamanlar (1997), Varoluşun İki Yüzü (roman, 2003).