İmamoğlu örgütünün şeması ortaya çıktı
Rüşvet, tehdit, irtikap yoluyla elde edilen milyarlarca TL 4 kişide toplanıyor sonrasında 'örgütbaşı' İmamoğlu'nun şirketi İmamoğlu İnşaat'a aktarılıyor.
İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından tutuklanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ilgili kararda ilginç ayrıntılar bulunuyor. Kararda İBB içindeki yolsuzluk şebekesinin işleyişi ve görevlendirmeler detaylı bir şekilde aktarılıyor. İşte tutuklama kararından ilginç başlıklar:
ÖRGÜTÜN BAŞI İMAMOĞLU
İmamoğlu’nun, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminden beri yanında bulunan ve kendisine tabi kişileri, İBB Başkanı olduktan sonra belediyenin birimlerinin ve iştiraklerinin başına getirdiği belirtiliyor.
ÖRGÜTÜN ANA YÖNETİCİLERİ
Kararda, Medya AŞ Genel Müdürü Murat Ongun, İBB Spor Kulübü Genel Müdürü Fatih Keleş, İBB İştirakler Başkanı Ertan Yıldız, İmamoğlu İnşaat ile SSB Gayrimenkul Genel Müdürü Tuncay Yılmaz “örgüt yöneticisi” olarak geçiyor.
Fatih Keleşle bağlantılı olan ve ‘sıvacı’lıktan milyarderliğe adım atan Âdem Soytekin ile işadamı Ali Nuhoğlu, ayrıca Murat Ongun ile bağlantılı Hüseyin Köksal ile yurtdışına kaçan Emrah Bağdatlı’nın örgütün ‘dört kasası’ olduğu belirlendi. İmamoğlu’nun “gizli kasası” ise Âdem Soytekin…
Fatih Keleş’in yaptığı yapıda iş adamlarına ihalelerde ayrıcalıklar tanındığı, rüşvet veya irtikap neticesinde elde edilen gayrimenkullerin bu iş adamlarının üzerine verildiği bildiriliyor. Yine Keleş'in belediyeden alacaklarını tahsil etmek isteyen iş adamlarından “komisyon” adı altında paralar aldığı anlatılıyor. Toplanan paraların örgüt lideri İmamoğlu’nun ortağı olan şirketler üzerine aktarıldığı kaydedildi.
MERKEZ: İMAMOĞLU İNŞAAT
Kararda, yöneticiliğini Ertan Yıldız’ın yaptığı yapıda ise farklı belediye sınırlarında kalan bazı iş insanlarını para vermeye zorladıkları, para vermeyenlere idari yaptırımlar uyguladıkları belirtiliyor. Belediye iştiraklerinden ödeme alan iş adamlarının Ekrem İmamoğlu’nun ortağı olduğu inşaatlara para aktarımı yapıldığı vurgulanıyor.
HAYALÎ İHALE ENFLASYONU
Sulh ceza hâkimliğinin kararında “İmamoğlu liderliğinde, yöneticiliğini şüpheli Murat Ongun’un yaptığı Medya AŞ ve Kültür AŞ üzerinde yakın çevresi aracılığıyla birçok ihaleye fesat karıştırıldığı, hayalî ihaleler ile kamu kurumu zararına dolandırıcılık faaliyetleri gerçekleştiği, naylon faturaların kesildiği” şeklinde tespitler yer alıyor.
TEK İHALELİK ŞİRKETLER
Karar yazısına göre, Murat Ongun’un yöneticiliğini yaptığı yapıda ise hayalî ihaleler yapılırken, milyonlarca TL'lik naylon fatura kesildiği tespiti bulunuyor. İhaleleri sadece kendilerine yakın kişilerin almasını sağlarken, bazı şirketlerin sadece tek işlik olarak kurulduğu vurgusu yapılıyor. Bazı şirketler de sadece naylon fatura kesmek için kurulduğu kaydediliyor.
FATOŞ AYIK
Kararda detaylı olarak anlatılan bir diğer olayın kahramanı ise Fatoş Ayık… Fatoş Ayık yapının en önemli ayaklarından birini oluşturuyor ve “Hanım Ağa” olarak biliniyor. Fatoş Ayık, Medya AŞ yönetim kurulu üyesi ve bu şirket tarafından verilen usulsüz ihalelerin kaydını tutan kişi. Fatoş Ayık soruşturmadan haberdar olur olmaz bilgisayardaki kayıtları silmeye başlıyor. Bu konuda kurum içerisinden birileri “Fatoş Ayık kayıtları siliyor” diyerek İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına ihbarda bulunuyor. Hemen Fatoş Ayık’ın kullanmış olduğu bilgisayara el konuluyor ancak bilgisayar şifresini vermeye yanaşmıyor. Kararda, Fatoş Ayık, Medya AŞ’nin yaptığı “her işlemden haberdar kişi” olarak vurgulanıyor ve büyük miktarlarda rüşvet aldığına dikkat çekiliyor.
İŞÇİYE 3 MİLYARLIK İHALE
Kararda, şüphelilerden olan Ali Nuhoğlu’nun inşaatlarındaki elektrik işçisi Furkan Remzi Ceylan’ın, örgüt üyesi Ali Nuhoğlu’ya birlikte hareket ettiği belirtiliyor. İstcon İnşaat Yatırım Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı olduğu ve sadece 2024 yılında KİPTAŞ ve İSFALT’tan 3 milyar TL'lik ihale alarak ve bu parayı Nuhoğlu’nun şirketine aktardığı tespit edildi.
FOTOĞRAFLARI GÖRÜNCE SUSTU
Yolsuzluk soruşturması dâhilinde “kaçma şüphesi”yle tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, savcının sorularının üçte ikisinde ‘susma hakkı’nı kullandı. Özellikle yolsuzlukla ilgili savcının gösterdiği ve kendisinin yer aldığı fotoğraflar gösterildiğinde İmamoğlu; “Fotoğraflarla ilgili cevap vermek istemiyorum” şeklinde tepki gösterdi. Fotoğraftaki kişileri tanıdığını vurgulayan İmamoğlu: “Ancak listeli bir şekilde fotoğraf tablosunun önüme konularak, büyük bir bölümünün benimle çalışan, özel yaşamımda benimle ilişkili ve siyasi olarak yol arkadaşı olduğum belli insanların bana sorulmasını şahsıma uygun bir soru yöntemi olarak görmüyorum” sözlerini kullandı.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul İl Binası alım sürecinden haberinin olmadığını açıklamıştı ancak telefon kayıtları kendisini yalanladı. Bilindiği gibi Beylikdüzü Belediyesi’nden 6 milyon TL, Beşiktaş Belediyesi’nden 3 milyon TL, Şişli Belediyesi’nden 800 bin TL’nin para kulelerinin oluşturulduğu avukatlık ofisine taşındığı tespit edilmişti. Örgüt üyeleri Tuncay Yılmaz, Fatih Keleş sürece bizzat nezaret etmişti. Kayıtlara göre işte bu sırada yani para kuleleri oluşturulurken İmamoğlu’nun, Keleş ve Yılmaz ile 3’er kez telefonla görüştüğü belirlendi.