"İnsanlarda yapılan tüm işlemler, hayvanlarda da yapılıyor"

TAKİP ET

Aydın'ın Efeler ilçesinde Veteriner Hekimlik yapan Cemil Şahin, 2009

Aydın’ın Efeler ilçesinde Veteriner Hekimlik yapan Cemil Şahin, 2009 yılından beri saha çalışmalarını sürdürüyor. Hayvan Sigortaları Eksperi olan ve Aydın Veteriner Hekimleri Odası Başkanlığı yapan Şahin, insanların hayvanlardaki kanser hastalığından ve hayvan ameliyatlarından haberdar olmadığını belirterek, “Bu bilgi kirliliğinin önüne geçmek lazım. İnsanlarda yapılan tüm işlemler artık tabii ki hayvanlarda da yapılıyor. Yani hem operasyon anlamında hem teşhis tedavi anlamında teçhizatlar, donanımlar zaten birebir aynı. Fazlası vardır eksiği yoktur” dedi.

 

“BAZI PARAZİTLER HAYVANLARDAN İNSANLARA GEÇEBİLİYOR”

 

Veteriner Hekimliği'nde sağlık alanının çok geniş olduğunu ve son dönemlerde, özellikle bahar aylarında parazitten kaynaklı hastalıkların ortaya çıktığını söyleyen Şahin, “Bu bizim ilimizde de, ülkemizde de, tüm dünyada da aynı şekildedir. Havaların ısınmasıyla beraber, parazitlerin aktiviteleri artıyor ve dolayısıyla hayvanlar üzerinde de çok ciddi sıkıntılar doğurabiliyorlar. Bazı parazitler hayvanlardan insanlara geçebiliyor. Buradaki en önemli nokta hayvanlarımız. Yani ev hayvanları olabilir, çiftlik hayvanları olabilir, hangi hayvan türü olduğu hiç önemli değil. Düzenli olarak iç dış parazitlerinin, anti parazitler uygulamalarının, veteriner hekim tarafından, veteriner hekimin tavsiye ettiği şekilde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu noktada bazen vatandaşlarımız bitkisel ürünleri tercih etmeye çalışıyorlar ama bu bizim doğru bulduğumuz bir şey değil. Netice itibariyle hayvan sağlığı alanında, bilimsel çalışmaları yapılmış, reçeteye tabi profesyonel ürünler var. Bunların kullanılması gerekiyor. Çünkü bitkisellerle alakalı çok ciddi bilimsel çalışmalar yok. Dolayısıyla biz veteriner hekimlerin tavsiye ettiği reçeteye tabi, profesyonel bilimsel çalışmalar yapılmış ve güvenilir ilaçların kullanılmasını öneriyoruz” dedi.

 

“VİCDANİ SORUMLULUĞUNU ÖMÜRLERİ BOYUNCA ATAMAZLAR”

 

Hayvan kazalarına dikkat çeken ve kimsenin bilerek hayvan kazalarına sebebiyet vermeyeceğinin altını çizen Veteriner Hekim Şahin, “Kazalar olabiliyor, adı üstünde kaza. Hiç kimse bilerek bir hayvana çarparak bir kazaya sebebiyet vermez. Dolayısıyla bunlar olacaktır, oluyor da. Bununla alakalı zaten yerel yönetimlerde çalışan meslektaşlarımız, veteriner hekimlerimiz, yardım sağlık personellerimiz, ekipler duyarlılar. Ellerinden geldiğince hızlı bir şekilde bölgeye intikal edip gerekli çalışmaları yapıyorlar. Bizim onlarla da zaten irtibatımız, koordinasyonumuz sürekli odamız vasıtasıyla devam ediyor. Tabii ki eksiklikler, sıkıntılar, problemler olacaktır. Zamanla aşılacak bunlar. Bizim vatandaşlarımızdan ricamız bu tarz kaza durumlarda bırakıp gitmesinler. Bunun vicdani sorumluluğunu ömürleri boyunca atamazlar. Çarpan kişinin de yardımıyla bir hayvanı kurtarabilirsek güzel olmaz mı yani?”dedi.

 

“SOKAK HAYVANLARI İSTEDİĞİMİZ DEĞERİ GÖRMÜYOR”

 

Aydın’da hayvanlara yönelik bakım çalışmalarında veteriner hekimlerin çok duyarlı olduğunu ancak yerel yönetimlerin bu konu hakkında yetersiz kaynak sağladığını söyleyen Şahin, “Bu konuda veteriner hekimlerimiz ellerinden gelen desteği sağlıyorlar. Ama genel anlamda, özellikle sahipsiz hayvanlar noktasına bakıldığında, bu tüm Türkiye'de bir problem. Yani çok ciddi anlamda bir kanayan yara. İstenilen değeri görmediklerini düşünüyoruz. Yani yerel yönetimlerin de bu konuda çok ciddi kaynaklar ayırmadığını görüyoruz. Kısıtlı imkanlarla, ellerinden geleni maksimum seviyede yapmaya çalışan veteriner hekim meslektaşlarımız var. Onların da çok ciddi gayretleriyle şu anda bir şeyler yürütülmeye çalışılıyor ama özellikle yerel yönetimlerin evcil hayvan rehabilitasyon merkezleri noktasında kat edecekleri çok fazla yol var” dedi.

 

Kısırlaştırma gibi tüm kampanyaların Türkiye'de eş zamanlı bir şekilde yürütülmesi gerektiğini düşünen Veteriner Hekim Şahin, “Yani Aydın'da siz bir kısırlaştırma protokolü yapıp bütün hayvanları bir anda kısırlaştırsanız bile, çevre şehirlerde bu olmadıktan sonra bunun bir anlamı olmaz. Ya da Türkiye'de eş zamanlı tüm şehirlerde olan bir çalışma olmadıktan sonra bölgesel yapılan çalışmaların hiçbir faydası olmayacaktır. Dolayısıyla devletimiz nezdinde Cumhurbaşkanlığı’nın da talimatıyla, tüm ülkeyi kapsayan kısa sürede ciddi sayıda operasyon yapılabilecek bir projenin hayata geçmesi lazım. ” dedi.

 

“BİZLER SAĞLIKTA ŞİDDET YASASINDAN YARARLANAMIYORUZ”

 

Veteriner hekim çalışmalarının ana hedefinin insan sağlını ve toplum sağlığını korumak olduğunu, dolayısıyla sadece hayvan doktorluğu yapmadıklarını belirten Şahin, “Veteriner hekimlerin varoluş amacı insan sağlığını korumaktır. Ancak maalesef yönetimler bizi bu halk sağlığının dışına itip sanki sadece hayvan sağlığıyla ilgileniyormuşuz, sadece hayvan doktorluğu yapıyormuşuz gibi davrandıklarından biz kanunlardan, yasalardan, birçok haktan faydalanmıyoruz. Beşeri hekimlerin, diş hekimlerinin ya da insan hekimlerinin, faydalandığı birçok haktan bizler faydalanamıyoruz. Mesela hekimleri koruyan, sağlık çalışanlarını koruyan, sağlıkta şiddet yasasından bizler yararlanamıyoruz. Buradan sağlık çalışanlarını dövmeyin ama veteriner hekimleri dövebilirsiniz gibi bir algı çıkıyor” dedi.

 

“İNSANIN İNSANLIĞINDAN UTANDIĞI TABLOLARLA KARŞILAŞIYORUZ”

 

Hayvana yönelik şiddet ve istismarın yaygın bir şekilde görüldüğünü ve ceza yasasını yetersiz bulduğunu dile getiren Şahin, “Hayvana yönelik şiddet ile ilgili Ceza Kanunu eklendi, cezalar arttırıldı ama asla yeterli değil. Caydırıcılığı yok. Önceki dönemlere göre bir tık daha iyi olabilir ancak burada kalmamalı. Çok daha caydırıcı, yaptırımları ağır olan cezaların ortaya konulması gerekiyor. Yani bu insanlık dışı bir şey. İnsanın insanlığından utandığı tablolarla karşılaşıyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisine bu konuyla alakalı büyük görev düşüyor. Oradan çıkacak kanunlarla bunların cezaları belirleniyor. Bununla ilgili kapsamlı bir çalışma yapılması, istismar ve şiddet suçlarının çok daha ağır bir şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı. (Millet Haber Ajansı)