Kaçar: Enginar bütün vücudun dostu

TAKİP ET

Aydın'ın Efeler ilçesinde tarım işçilerinin türlü zahmetlerinden

Aydın’ın Efeler ilçesinde tarım işçilerinin türlü zahmetlerinden sonra tüketiciye ulaştırılan enginarın hasadı devam ediyor. Enginara talebin hiç bitmeyeceğinin altını çizen Aydın Enginar Kooperatif Başkanı Kenan Kaçar, “Enginar sağlık için çok önemli. Karaciğerin dostu. Bütün vücudun dostu” dedi.

 

Aydın Enginar Kooperatif Başkanı Kenan Kaçar, şubat ayında başlayan enginar hasadının hala devam ettiğini belirterek, “Şu an sakız enginarlar kesiliyor. On beş günlük bir hasat dönemimiz kaldı. Hasat dönemimiz iyi. Olumlu geçti bu sene” dedi. İklim şartlarının kendileri için iyi olduğunu söyleyen Kaçar, “Yağmur çok olmadı ama hava sıcaklığı normaldi. Yani geçen seneki gibi aşırı don olmadığından dolayı memnunuz. Mahsullerimize geçen sene don vurdu. Onun için verim alamadık” diye ekledi.

 

“ENGİNARIN HASADI ZORDUR”

 

Enginar hasadının getirisinden memnun olduğunu dile getiren Kaçar, “Üretici memnun, ticareti de güzel oldu. Şu an için iyi bir konumdayız. Enginarın hasadıda zordur. Hasat, kesici ve çekici olarak iki şekilde devam ediyor. Hasada sabah erken saatlerde 06.00’da başlıyoruz. Enginar ekimi on aylık bir süreç. Eylül ayında başlıyoruz Haziran'da bitiyor” dedi.

 

AYDIN’DA ÜRETİLEN ENGİNAR TÜRKİYE’YE HİTAP EDİYOR

 

Aydın’da üretilen enginarın Türkiye’ye hitap ettiğini söyleyen Kaçar, “Enginar Aydın’da daha çok biliniyor. Mesela İstanbul, Ankara çanak yerini yer ama Aydın’da yaprağı dahil her şeyi yenir. Enginarın çeşidi çoktur. Sakız enginarı, kıbrıs enginarı, bursa dediğimiz mor enginar çeşidimiz var. İnsanlar en çok sakız enginarı tercih ediyor” diye konuştu.

 

Kaçar, enginar satışlarının adet ile yapıldığını ve adet fiyatının 4 lira olduğunu belirtti. Hasat hedefine ulaştıklarının düşünen Kaçar, “Mümkün olan adeti sattığımızı düşünüyoruz. Mor enginarın dönümünde 2 bin-2 bin 500 arası, sakız enginarda ise 3 bin – 4 bin arası satış oldu” dedi.

 

“YETİŞEN NESİL ÇALIŞMAYACAK”

 

Yetişen neslin tarlaları tercih etmemesinden dolayı işçi bulmanın zor olduğunu söyleyen Kaçar, “İşçi bulamadığımızdan dolayı bu işler bitecek. Bundan dolayı üretimi durduracağız yani. Kesici bulmak zor. Kesmek istemiyor millet. Tarlada çalışmak istemiyor. Yetişen nesil çalışmayacak artık. Tarlaları tercih etmiyorlar” dedi.

 

Enginar üretiminin zorlu olduğunu dile getiren Kaçar, “Araziler kendimizin olduğundan dolayı biz maliyeti biraz daha aşağıya çekiyoruz ama arazisi olmayanın üç bin, dört bin, beş bin lira civarında bir kira parası var. Bunlarda ağır bir maliyet. Gübre maliyeti ağır. Aşağı yukarı 100-150 kilo gübre atıyoruz. İlacıyla on ayda yetişiyor bu mahsul. İşçi masrafından dolayı küçülmeye gidiyoruz. Ama enginara talep hiç bitmeyecek. Enginar sağlık için çok önemli. Karaciğerin dostu. Bütün vücudun dostu. Yenmesi gereken bir şey. Yani hiç yemeyenin dahi yemesi lazım” diyerek sözlerini sonlandırdı. (Millet Haber Ajansı)