Kendirlioğlu: Üreticilerimiz mutlaka TARSİM yaptırmalı

TAKİP ET

Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Aydın'da son 20 gündür

Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Aydın’da son 20 gündür hâkim olan sağanak yağış ve taşkınların çiftçileri ve tarım arazilerinde hasara neden olduğunu belirterek, “Üreticilerimize, ister ağaç, ister dikili sebze, meyve hiç fark etmez mutlaka Tarım Sigortaları Havuzu’nu (TARSİM) yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü yaptıran çiftçilerimiz direkt olarak zararını telafi edebiliyor“ dedi.

 

Son dönemde yaşanan şiddetli yağmurlardan sonra şu an Aydın'daki üretim durumunu anlatan Kendirlioğlu, “Aydın’da son dönemde muhtelif yağmurlar, taşkınlar oldu. Bunlar zaman zaman yaşanabiliyor. Çünkü artık küresel ısınmayla birlikte hem yağışların hem sıcakların aynı anda yaşandığı bir dönemdeyiz. Son yağışlar özellikle ilimizin kuzeydoğu tarafları, Nazilli, Kuyucak, Bozdağ'ın ve bir miktar Koçarlı ve Söke ovasında etkili oldu. Tabii bu yağışlar bir günde zarar vermedi. Yani takriben 20-25 gündür aralıklı olarak Aydın'a yağmur yağıyor. Bu yağmurlardan daha sonra üreticilerimizden, Ziraat Odalarına müracaatlar oldu. Biz üreticilerimizi Tarım İlçe Müdürlüklerine yönlendirdik. Tarım İlçe Müdürlükleri hemen hasar tespit çalışmaları yaptı“ ifadelerine yer verdi.

 

“AYDIN’DA HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI BİTTİ“

 

Tarım arazilerinde hasar tespit çalışmalarının bittiğini ve net rakamın henüz çıkmadığını söyleyen Kendirlioğlu, “Hasar tespit çalışmalarının raporları, Tarım İl Müdürlüğümüzde ve daha sonra da valiliğimizde toplanarak gerekli mevzilere gönderiliyor. Ama çok büyük, anormal rakamlar değil. Ama çiftçilerimiz tabii ki burada bir zarar gördü. Bunların da telafisi daha önceki yıllarda olduğu gibi Cumhurbaşkanlığımızın fonundan bir miktar karşılanabiliyor. Biz bunlarla ilgili çalışmalarımızı yaptık. Aydın’da hasar tespit çalışmalarımız bitti ve raporlar oluşuyor. Tarım İl Müdürlüklerine geldiğinde net rakam ortaya çıkar“ şeklinde konuştu.

 

“ÜRETİMDE SORUNLAR HEP VAR“

 

Kendirlioğlu, bu yıl yağışlardan dolayı domates hasadında sıkıntılar yaşadıklarının altını çizerek şunları söyledi;

 

“Biz daha önce çok daha büyük zararlar görmüştük. Bizim çiftçiler olarak, üreticiler olarak en çok korktuğumuz doludur. Yani dolu yağışı sıkıntılara sebep olabiliyor. Zeytine, incire, kiraza diğer meyve ve sebzelere büyük zararları olabiliyor. Mesela domateste bu sene yine yağışlardan kaynaklı sıkıntılarımız var. Tabii havalar ısındıkça bunların telafisi de olabiliyor. Çiftçilikte, üretimde sorunlar hep var.“

 

“TABİATA KARŞI ÇOK FAZLA ÖNLEM ALAMIYORUZ“

 

Türlü felaketlere karşı çiftçilerin TARSİM yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Kendirlioğlu, “Üreticilerimize, ister ağaç, ister dikili sebze, meyve hiç fark etmez mutlaka Tarım Sigortaları Havuzu’nu (TARSİM) yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü yaptıran çiftçilerimiz direkt olarak zararını telafi edebiliyor. Tarım Kredi Kooperatiflerinden ve Ziraat Bankası'ndan kredi çeken üreticilerimiz zaten bunu biliyor. Aydın’da TARSİM’i bilen çiftçi yok diyemeyiz ama yüzde 100 dersek de yanlış olur. Çiftçilerimiz Tarım Sigortalarına başvururlarsa ki bunun yüzde 50’sinide devletimiz karşılıyor, bu tür felaketlerde de çok net olarak faydası olacaktır diye düşünüyoruz. Biz tabiata karşı çok fazla tedbir alamıyoruz. Ancak Tarım Sigortaları şeklinde tedbir almamız mümkün“ açıklamalarında bulundu.

 

“DEVLETİMİZ HER ZAMAN ÇİFTÇİLERİMİZİN YANINDA“

 

Kendirlioğlu, arazisi hasar gören çiftçinin hızlı ulaşım sağlaması gerektiğini belirterek, “Tabii çiftçilerimiz artık yani neyi ne zaman, ne şekilde yapacağını çok iyi biliyorlar. Herhangi bir sıkıntıları olduğunda Ziraat Odalarımızı çok rahatlıkla arayabilirler. Bu tür felaketlerde hızlı ulaşım çok önemli. Bir an önce hasarları tespit edip yani tutanaklarımız tutulmalı. Hasarın telafisi yapılabilir, devletimiz bu konuda her zaman çiftçilerimizin yanında“ diye konuştu. (Millet Haber Ajansı)