"Kerpiç evlerin yiğitlerine kadro güvencesi istiyoruz"

TAKİP ET

Uzmanlar Federasyonu Genel Başkanı Ali Tilkici, tvDEN'de Gazeteci Mehmet Aydın'ın

Uzmanlar Federasyonu Genel Başkanı Ali Tilkici, tvDEN'de Gazeteci Mehmet Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Güne Bakış programına konuk oldu. Tilkici, “Uzman çavuşlar hep en önde ama en fazla mağdur olan kesim. Mesleki güvenceleri yok. Uzman çavuşlar canlı makine değil. Kerpiç evlerin yiğitlerine kadro güvencesi istiyoruz” dedi.

 

Uzman çavuşların tek garantisinin sözleşme olduğunu vurgulayan Uzmanlar Federasyonu Genel Başkanı Ali Tilkici, “Yedi yıl öncesine kadar uzman çavuşlarımızı ne yazık ki milletimiz, devlet büyüklerimiz tanımıyordu. Ne görev yaptıklarını bilmiyorlardı. Hangi maddede düzenleme yapılırsa yapılsın kahraman uzman çavuşların en büyük sorunları, kangren olan yaraları, sözleşme çilesidir. Bu sözleşme çilesi kalkmadan ne tür bir hak verilirse verilsin pek bir anlamı olmaz. 1952 yılında uzman çavuşu yetiştirme kanununda dönemin Başbakanı Sayın Adnan Menderes bu kanunun yeterli olmadığını, bunun düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söylemiş ve bir dizi kanuni değişiklikleri yapılmış. Yine yeterli olmamış. 1963'te yine değişiklik olmuş, 1974'te yine değişiklik olmuş. 1986'da 3269 Sayılı Uzman Erbaş Kanunu yapılmış. Özetine baktığınızda 1949'daki uzman çavuş yetiştirme kanununu bundan 70-80 yıl önceki kanunun 16 maddesini alıp 1986'ya adapte etmişler, hiçbir değişiklik yapılmamış” dedi.

 

“HER ŞEY AMİRİN İKİ DUDAĞI ARASINDA”

 

Tilkici, sözleşmeli uzman çavuşların amirlerinin inisiyatiflerine göre hareket ettiklerini belirterek, uzman çavuşların ayrımcılığa uğradığını vurguladı. Tilkici, “Amirin iki dudağı arasında verilebilecek her türlü görevi yaparlar. Silahlı kuvvetlerde operasyonel bölgede en önde olan yiğitlerdir. Silahlı kuvvetlerin en fazla şehit, gazi vermiş camiasıdır. Ama ne yazık ki silahlı kuvvetlerde en fazla ayrımcılığa, hor görülmeye tabi olan baskı ve mobbing uygulanan personeldir. Amirin ağzında sadece uzman çavuşun nasıl meslekten atarım onunla ilgili maddeler vardır. Disiplin yönü ile nasıl meslekten atarım, mahkemeye yoluyla nasıl meslekten atarım, sağlık yönü ile nasıl meslekten atarım, sicil yönüyle nasıl meslekten atarım. Bir de kendisinden istifade edemiyorum diyerek atma vardı. Bunu Anayasa Mahkemesinde iptal ettirdik” diye konuştu.

 

“90 GÜN HASTAYSA SÖZLEŞMESİ FESİH EDİLİYOR”

 

Uzman çavuşların mesleki güvencelerinin olmadığını aktaran Tilkici, şu ifadeleri kullandı: “Öncelikle mesleki güvence olması gerekiyor. Kimse gelecek kaygısıyla sağlıklı bir iş yapamaz. Mesleki güvence olmadan verilen bir hakkın anlamı yok. 90 gün sağlık sorunu varsa ve düzelmediyse sözleşmesi fesih ediliyor. İnsani olmayan durumlar var. Geçmişte ne kahramanlıklar yapıldığına bakılmıyor. 50 yaşındaki insandan 20 yaşındaki insanın kan değerleri isteniyor. Uzman çavuşlar canlı makine değillerdir. Sağlık raporu durumundan dolayı sözleşme fesihleri oluyor. Uzman çavuşlarda sağlık sorunu olması fesih nedeni. İnsani olmayan durumlar var, örneğin kansere yakalanırsanız, iyileşse dahi sözleşme feshi oluyor, iç organlarından parça aldırsa fesih nedeni. Çocuğuna karaciğerinden parça veren uzman çavuşun sözleşmesi fesih ediliyor. 21. yüzyıldaki Türk Silahlı Kuvvetlerine bu kanun yakışmıyor.”

 

“KADRO GÜVENCESİ GETİRİLMELİ”

 

Bu sorunların değerlendirileceğine inandıklarını belirten Başkan Tilkici, “Bugün devlete hizmet eden tüm personelin özlük hakları veriliyor. Tabii analarının ak sütü gibi helalidir, verirsin. Biz kimseyle kıyas yapmak istemiyoruz ama sözleşmeli hemşire kadroya alınıyor, sözleşmeli ebe kadroya alınıyor, sözleşmeli öğretmen kadroya alınıyor, vekil imam kadroya alınıyor. Uzman çavuşlar vatan sevdalısı, Anadolu’nun kerpiç evlerinin yiğitleridir. Bu yiğitlere kadro güvencesi getirilmelidir” dedi. (Millet Haber Ajansı)