"Kırıkların nasıl kaynadığı bizim için önemli olan noktadır"

TAKİP ET

Adnan Menderes Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Ana Bilim Dalı Öğretim

Adnan Menderes Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Özel Medinova Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Profesör Doktor Öner Şavk, tvDEN ekranlarında Hazal Bayık’ın hazırlayıp sunduğu Sağlık Vakti programına konuk olarak vücutta oluşan kırık ve çıkılar hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Öner Şavk, vücutta oluşan kırıklar hakkında bilgi verirken “Kırıklar doğumsal ya da sonradan kazanılmış olabilir. Bizim için kırkların tedavisinde kırığın nasıl kaynadığı önemlidir” dedi.

 

“KIRIK HER ŞEKİLDE KAYNAR”

 

Herhangi bir sebeple kemiklerde oluşan kırkların vücutta kaynadığını ama kaynarken nasıl kaynadığının önemine değinen Şavk, “ Kırıklar her şekilde kaynıyorlar fakat bizim istediğimiz bizim istediğimiz doğru bir şekilde kaynamasıdır. Yanlış kaynama olduğu zaman fonksiyonel bir kol bacak eklemi olmuyor. O yüzden hiç ameliyat etmeden kaynatmak istiyoruz. O zaman alçılarla, ateller alçı atel yerine geçebilecek bazı şeyler kullanıyoruz. Onların içinde kaynamasını sağlıyoruz. Bazı yerler var ki kırıkların istediğimiz şekle gelmesi için mecburen ameliyat ederek tedavi etmeliyiz. Diz gibi kalça gibi yakın kırıkların daha düzgün iyileşmesi gerekiyor ki o eklem daha fonksiyonel işe yarar hale gelsin” diye konuştu.

 

“KULLANDIĞIMIZ ALETLER SANAYİDEKİLERDEN FARKSIZ”

 

Kırık ameliyatlarında uygulanan ameliyatlarda kullanılan yardımcı aletler hakkında bilgi veren Şavk, şu ifadeleri kullandı: “Uygulanan ameliyatlar tek tip değildir. Her bölgeye göre farklı ameliyat yöntemleri ve teknikleri kullanılıyor ama genel olarak bazı implantlar kullanılıyoruz. Bu implantlara halk arasında platin falan deniliyor. Biz bunları kırığı uç uca getirdikten sonra istediğimiz pozisyon sağladığımızda sonra implantlar koyuyoruz. Bu implantlarımız genellikle çivi şeklinde uzun metaller halinde oluyorlar. Bazılarında ise plak ve vidalar olabiliyor. Kullandığımız yardımcı aletler sanayide arabalar için kullanılan aletlerden çok farklı değil, sadece medikal olarak düzenlenmişlerdir. Hastaların kemiklerinin içine koyduğumuz malzemenin adı platin değildir. Platin değerli bir metaldir ve devlet kurumları bunu karşılayamaz. Fakat işlenmeleri ve medikal insanlara uygun hale getirilmesi ulaşmaları belirli bir masraf ve külfet gerektiriyor. Bu maddelerin hiçbirisi dışarıda kullanılan materyaller gibi değil. Medikal kullanıma uygun hale geldikten sonra kullanıyoruz. İçeriye konulan plaklar ya da çiviler belli bir süreden sonra alınabilir. Orada uzun süre kalırlarsa tahriş yapıyorlar. O nedenle belirli bir süreden sonra çıkartılmasını öneriyoruz. Bazı yerlerdeki plak ve vidaların çıkartılması teknik olarak hem zor hem de çıkartırken bazı riskler meydana getirebiliyor. Çıkartırken damar yaralanabilir, sinir yarılabilir. O yüzden bazılarının çıkartılmasına gerek yoktur. Hastanın yerine, kırığının şekline ve tipine göre değişmektedir”

 

“ÇOCUKLAR YETİŞKİNLERDEN DAHA HIZLI İYİLEŞİYOR”

 

Yetişkin ve çocukların kırık oluştuğunda iyileşme sürecinin çocuklarda daha hızlı olduğunu ifade eden Şavk, “Çocuk Ve erişkinlerin kırıkları birbirinden çok farklıdır. Çocukların kemiklerinin anatomik özellikleri ve fizyolojik özellikleri erişkinlerden farklıdır. Hızlı kaynarlar. Şekil bozukluklarını çocuklar daha kolay tolere ederler. Çocukların büyüme yerleri, büyüme çizgileri vardır. Eğer bu çizgiler hasar görürse kollarda ve bacaklarda çarpıklık, eğiklik, kısalık olabilir” ifadelerini kullandı.

 

“HASTALARINDA ÜSTÜNE DÜŞEN SORUMLULUKLARI VAR”

 

Yapılan tedavilerin yanı sıra hastalarında önlemler alması gerektiğini, hekimin tavsiye ettiği konulara duyarlılık göstermelerini vurgulayan Prof. Dr. Öner Şavk, “Kemiklerin iyi kaynayabilmesi için hekimlerin yapması gereken işler ve hastanın da üstüne düşen bazı görevler vardır. Hastalara düşen görev ise doktorun söylediği her şeyi yapmaktır. İstirahat edilmeli, ağırlık kaldırılmamalı, alçı ya da yarım alçı yapılmışsa bunları çıkartmamalı ve bunların yanından hastaları en direk ilgilendiren konu ise kırık iyileşmesini engelleyen en önemli faktörlerden birisi sigaradır. Sigaranın yanında kötü beslenme de durumu kötü etkilemektedir. Hastalar genellikle kelle paça içer. İçerdiği kolajenden dolayı kırık ve çıkıklarda tüketiliyor. Bunun direkt kemiği kaynatma gibi bir etkisi yok” diye konuştu. (Millet Haber Ajansı)