Makine üretimi el işini bitiriyor

TAKİP ET

Aydın'ın Efeler İlçesinde yorgancılık yapan Bircan Özay, ''Makine

Aydın’ın Efeler İlçesinde yorgancılık yapan Bircan Özay, ‘’Makine çıktığından beri el emeği rağbet görmüyor’’ dedi.

 

Evli ve iki çocuk babası Bircan Özay, 32 yıldır sürdürdüğü yorgancılık mesleğinin yok olmaya başladığını, el emeğiyle yapılan sanatların ölmemesi gerektiğini; çünkü kaybolmaya yüz tutan mesleklerin aslında kültürümüzün geçmişini sildiğini vurgulayarak şunları söyledi:

 

‘’Yorgancılık mesleğine ablamın düğününde başladım, 90’lı yıllarda çeyizler hep el emeğiydi. Ablamın çeyizi için, meğerse ustam olacak kişinin yanına gitmişim. Babamda beni çırak olarak yanına verdi. Aslında hayalimde sanayicilik, kuaförlük gibi meslekler vardı, fakat bu mesleğe başladıktan sonra bir daha bırakmak istemedim. Bizim iş öyle bir iş ki bir şeyler dikiyorsun, bir model çıkartıyorsun ve sanat yapıyorsun, sonra da bundan vazgeçemiyorsun. Kalfalık dönemimde ustamın yaptığı işçilikler çok hoşuma giderdi, geçip karşısında seyrederdim. 13 yaşından beri bu mesleği yapıyorum, 45 yaşındayım. Eskiden insanlar tamamen eskiden el işine meraklıydı, benim kalfalık dönemdeki iş yoğunluğu yok. Eskiden çeyizlere yün yorganlar dikilirdi şimdi daha elyaf, naylon türü şeyler çıktı ve bizim işimiz el sanatı olduğu için daha maliyetli hale geldi. Piyasada hazır yorganlar 300 ila 500 lira arasında olabiliyor, fakat bizim fiyatlarımız 2000 lirayı buluyor.’’

 

‘ESKİYE DÖNÜŞ MODA OLMAYA BAŞLADI’

 

Yorgancı Bircan Özay, yurtdışında yaşayan insanların Aydın’a geldiklerinde yorgan diktirip yurtdışındaki evlerine tablo olarak astıklarını vurgulayarak; ‘’Gurbetçi vatandaşlarımız yorganları diktirip tablo olarak evine asıyor, ülkemizde böyle değerli bir mirasa sahip çıkamadığımız için mesleğim adına üzülüyorum. İşte bu yüzden el emeği sanatların ölmemesini istiyorum.’’ mesleğine olan saygısını dile getiriyor.

 

‘YORGAN FİYATLARI BÜTÇELERİ ZORLUYOR’

 

Bircan Özay eskiden insanların birkaç yorgan diktirdiğini, şimdi ise ancak bir adet yaptırabildiğini, belirterek fiyatları şöyle açıklıyor: ‘’Günlük kullanıma uygun nakışsız yorganlar tek kişiliği 300, çift kişiliği 400 liradan satılıyor. Modelli yorganlar ise 800 liradan başlıyor, modele göre fiyat değişiyor.’’

 

‘BEN USTAM ALİ OSMAN ÖZDEMİR’İN SON ÇIRAĞIYIM’

 

Yorgancılığın devlet tarafından koruma altına alınan meslekler arasında bulunduğunu söyleyen Özay, sözlerini şöyle sonlandırdı:

 

‘’Mesleğe talep yok, ben ustamın son çırağıyım, bu mesleği benden sonra devam ettirecek kimse yok. Bizim iş zor bir iş, sabır işi, kolay kolay kimse yapamaz bu mesleği. Talep hiç yok, ben bıraktıktan sonra Aydın'da bu meslek bitecek.’’ (Millet Haber Ajansı)