Mehmet Şimşek: Amaç fiyat istikrarını sağlamak

TAKİP ET

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun baz etkisi ötesinde düşeceğini söyledi. Şimşek, "Bazı alanlarda daralma var ama hala ılımlı büyüme söz konusu." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "t24 15 Yaşında Yıllık Buluşmaları" konferansında konuştu. Ekonomi programının sonuç verdiğinin altını çizen Bakan Şimşek, dezenflasyon sürecinin başladığını ve eylül enflasyon rakamlarıyla sürecin devam ettiğinin görüleceğine dikkat çekti.

Şimşek, katıldığı programda enflasyonun 2026'da tek haneye ineceğini belirterek cari açıktaki iyileştirmeye vurgu yaptı.

Bakan Şimşek, uygulanan Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuçlarının görülmeye başladığına vurgu yaptı.

Dezenflasyon sürecine değinen Şimşek, sürdürülebilir büyümenin en temel çıktısının fiyat istikrarı olduğunu belirterek, Türkiye'nin güçlü büyümesini istiyorsa fiyat istikrarının sağlaması gerektiğini aktardı.

"CARİ AÇIK YAKINDA 15 MİLYAR DOLARA DÜŞMÜŞ OLACAK"

İstihdam artışının bir yılda çok güçlü seyrettiğini söyleyen Bakan Şimşek, "Cari açık yakında 15 milyar dolara düşmüş olacak. Reel ekonomide bir yavaşlama var, bazı alanlarda daralma var ama hala ılımlı büyüme söz konusu." ifadelerini kullandı.

 

"ENFLASYON BAZ ETKİSİNİN ÖTESİNDE DÜŞECEK"

Bakan Şimşek, "Dezenflasyon süreci başladı, bugün eylül rakamlarıyla sürecin devam ettiği görülecek. Önümüzdeki aylarda da aynı hızda olmasa da süreç devam edecek. Enflasyon baz etkisi ötesinde düşecek mi? Bize göre düşecek." diye konuştu.

"İŞSİZLİK ORANI İYİ SEYREDİYOR, İSTİHDAM PİYASASINDA BOZULMA YOK"

İmalat sanayinin daralmaya işaret ettiğini ancak bunun geçici bir süreç olduğunun altını çizen Bakan Şimşek, "Dezenflasyon aynı hızda olmasa da sürecek, hizmet enflasyonundaki katılık zamanla aşılacak. İşsizlik oranı iyi seyrediyor, istihdam piyasasında bozulma yok. Rezervlerde ciddi bir iyileşme söz konusu." dedi.

BAKAN ŞİMŞEK'İN AÇIKLAMALARINDAN ÖNE ÇIKANLAR

-Rezerv yeterliliğine ulaştık. 27 Eylül net rezervlerde 93 milyar dolarlık artış var. Kaynaklardan biri dışardan portföy girişi var. Rezerv yeterliliğine ulaştık. Rezerv bir problem olmaktan çıktı.

-Türkiye'nin risk pirimi (CDS) puanı azaldı.

-Kredi derecelendirme kuruluşlarının not artışları çok ender görülür. Üç ayrı kredi derecelendirme kuruluşundan not artışı alan tek ülkeyiz. Bizi notumuza göre değil gelecekte geleceğimiz nota göre fiyatlandırıyorlar. Bu da olumlu bir gelişme.

-KKM 89 milyar dolar düştü. Biz bundan çıkmakta kararlıyız.

-Dünyada büyüme trendinin düştüğünü görüyoruz. Dün Almanya'daydım. Onlardaki düşüş bizim için olumlu değil çünkü Avrupa bizim ticaret ortağımız.

-İstihdam artışı son bir yılda çok güçlü seyrediyor.

-Eleman bulamama sıkıntısı ifade ediliyor. Reel ekonomide yavaşlama ve bazı alanlarda daralma var. Ancak haka ılımlı bir büyüme söz konusu.

-Dezenflasyon sürecindeyiz. Enflasyon düşecek. Enflasyonun çıpalanması zaman aldı. Biz bunu hızlı yapabilirdik ancak reel sektöre alan açarak kademeli yaptık. Ülke deneyimlerini iyi biliyoruz. Bunun Türkiye için daha sağlıklı olduğunu biliyoruz. Sürdürülebilir büyümenin en temel çıktısı fiyat istikrarıdır. Türkiye büyümek istiyorsa fiyat istikrarını sağlaması lazım.