Muğla'da "Buzağına Sahip Çık" Projesi!
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 'Buzağına Sahip Çık'
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Buzağına Sahip Çık” projesi ile yeni doğan buzağılarına ulaşarak ücretsiz bakım ve beslenme eğitimi veriyor.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından pilot ilçe Menteşe’de uygulanan “Buzağına Sahip Çık” projesi 12 ilçede eş zamanlı başlıyor.
Projenin tanıtımının yapıldığı toplantıya İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, İl Müdür Yardımcısı Enver Aydın, şube ve ilçe müdürleri ile 12 ilçeden görev alacak ilgili personel katılım sağladı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak’ın konuşmasının ardından Veteriner Hekim Özkan Ercan proje hakkında sunum yaptı. Menteşe İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Kuray proje deneyimlerini aktardı.
“Buzağına Sahip Çık” projesini Menteşe İlçesinde başarıyla hayata geçirdiklerini belirten Saylak, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Menteşe İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen Muğla Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığınca desteklenen 204 bin lira bütçeli projenin 2 ayda büyük başarı elde ettiğini söyledi.
Saylak, projenin 12 ilçede eşzamanlı başlatıldığına değinerek, Menteşe İlçesinde Mayıs-Haziran aylarında hayata geçirilen projede, 315 işletmede yeni doğan 512 buzağı ziyaret edildiği ifade etti.
Pilot ilçede hayata geçirilen projeden olumlu sonuçlar aldıklarını anlatan Saylak, şöyle devam etti:
“Bu proje ile tüm buzağılara ilk 24 saat içerisinde ulaşarak hem ücretsiz hizmetler veriliyor, hem de buzağı bakım ve besleme eğitimleri ile ağız sütünün kalitesinin farkındalığı için kalite ölçümü yapılıyor. Üreticilere gerekli duyurular yapılarak doğum ihbarları yapabilecekleri bir ihbar hattı oluşturuldu. İhbarın gelmesiyle birlikte üretici aranarak telefonla ilk bilgiler veriliyor. Özellikle anneden sağılan ilk ağız sütünün buzağıya içirildikten sonra kalan kısmının kalite ölçümü için bekletilmesi isteniyor. Üç ayrı ekip halinde sahada çalışan personele ihbar bilgi verilerek hızlıca işletmelere intikali sağlanıyor. Buzağıya proje kapsamında tedarik edilen septiserum (e.coli, clostridium perfinges, salmonella ve pastörella koruyucu antikorları) ve probiyotik uygulaması yapılıyor. Üretici tarafından önceden alınan ağız sütü kalitesi ölçülerek işletmede bilgi verilirken kaliteli ağız sütlerinin depolanması sağlanıyor.”
Saylak, üreticilere yapılacak birebir eğitim ve ziyaretlerin önemine işaret ederek, ağız sütünün faydaları, meme başı ve biberon temizliği, ağız sütü verilme şekli, kolostrum kalitesi gibi konularda eğitimler verileceğini dile getirdi.
Ocak ayında başlayacak proje sonunda ilçelerde bilgi yarışması yapılacağını ve bunun sonunda da ilde ilçeler arası yarışma ile ilin derecelerini tespit edeceklerini belirten Saylak, projeyi keyifli bir yarışma ile sonlandıracaklarını aktardı.
Saylak, Muğla’nın hastalıktan ari bölge haline gelmesi amacıyla damızlık sığır işletmelerinin hastalıktan arilendirilmesi projesi kapsamında kısa sürede ilk sıralara yerleşerek büyük fark yarattıklarına değindi.
Emeği geçenlere teşekkür eden Saylak, “Bu proje ile 3 bin buzağıya ulaşarak, buzağı ölüm oranlarını yüzde 6‘dan yüzde 3’e düşürmeyi hedefliyoruz.” dedi.
Toplantı sonunda bilgi alışverişinde bulunan ekiplere projede kullanılacak ekipman ve malzemeler dağıtıldı. (Millet Haber Ajansı)