NORMAL DOĞUM MU? SEZARYEN Mİ?

TAKİP ET

ÖZEL HABER/ DENİZ DOĞAN Türkiye'de doğum yöntemi tercihi, son yıllarda tartışmalı

ÖZEL HABER/ DENİZ DOĞAN

Türkiye’de doğum yöntemi tercihi, son yıllarda tartışmalı bir konu haline geldi. Normal doğum mu, sezeryan mı daha sağlıklı, daha güvenli, daha kolay? Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de sezeryan tercihi normal doğum ortalamasından yüksek görünüyor.

Peki, Türkiye’de neden sezeryan tercihi bu kadar yüksek? Bu tercihin arkasında hangi etkenler yatıyor? Ve bu durumun sağlık açısından sonuçları neler?

Şöyle bir gerçek var ki söz konusu bebekleri olduğunda anneler en iyisi istiyor ve işini şansa bırakmıyor. En ideal doğum tartışması ve flu olan sınırları sebebiyle oluşan belirsizliği de bu sebeple ortaya çıkıyor. Doğum yaklaştıkça oluşan korku ve anne olmanın verdiği heyecanla karışık endişe bu belirsizliği iyice körüklüyor. Kimi anne adayı kendisi ve bebeği için en uygun olanı normal doğum olarak görürken kimi anne adayının tercihi sezaryenden yana oluyor. Bunun önüne geçmek ise doğru hazırlanmış bir doğum planından geçiyor.

Bu soruların cevabını aramak için, Aksaray İnova Hastanesinin tanınmış Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmet Boz’a sorduk.

World Türk’ün Haber Koordinatörü Deniz Doğan’ın sorularını yanıtlayan tanınmış Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmet Boz, normal doğumun da sezaryan doğumunda artı ve eksileri olduğunu Ama kendileri için en önemli olan doğum olayının hem anne hem de bebek açısından en sağlıklı bir şekilde sonlanması olduğunu belirtti.

Boz, Normal doğumun ve Sezeryan’ın avantajları ve dezavantajlarını paylaştı.

Normal doğumun avantajları – dezavantajları neler?

Normal doğumun iyileşme sürecinin çok daha hızlı olması, hastane de kalış süresinin kısalığı, annenin normal hayatına daha çabuk dönmesi normal doğumun avantajlarıdır diyen Boz ‘Dezavantajı olarak ise bazı koşullarda normal doğum anne için bazı koşullarda bebek için risk taşır organ sarkmaları, bebeğin oksijensiz kalabilmesii normal doğum sırasında yırtıklarların oluşması, hastaların büyük tuvaletini tutamayabilmesi idrarını tutamama gibi durumlar yaşanabiliyor. Normal doğum yapan hastalarımız doğum sonrasında keşke sezaryan doğumu tercih etseydim diyen hastalarımız oluyor’dedi.

Sezaryenin avantajları – dezavantajları nelerdir?

Normal doğuma kıyasla ağrıların daha uzun sürmesi, yara yerinin iyileşmesinin uzun zaman almasıdır diyen Boz ‘annenin normal hayatına geri dönmesinin bir hafta alması sezaryenin dezavantajları arasında sayılabilir. Avantajı normal doğumun mümkün olmadığı bazı durumlarda anne ve bebek için hayat kurtarıcı olabilmesidir.’diye konuştu

Yol Haritanızda Rehberiniz İşin Uzmanı Olsun

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmet Boz, iki seçeneğinde birbirine karşı kazanabilecekleri bir üstünlükleri olmadığını karar verme aşamasında iki tarafında avantaj ve dezavantajları etraflıca düşünülmeli ve koşullar doğrultusunda bir değerlendirme yapılması gerektiğini en ideal doğum şekli hangisidir’ sorusunun cevabının ise anne adayının ve hekimin birlikte karar vermesi gerektirdiğini belirterek unutmayın, en doğru tercih şartlar ve koşullar nazarında belirlenir’ dedi. ()