ÖZGENER'DEN EKONOMİ ELEŞTİRİSİ

TAKİP ET

HABER/DENİZ DOĞAN İZTO Mart ayı olağan meclis toplantısı üyelerin katılımıyla

HABER/DENİZ DOĞAN

 

İZTO Mart ayı olağan meclis toplantısı üyelerin katılımıyla gerçekleşti.  Toplantıda İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, gündeme ilişkin değerlendirmelerini meclis üyeleriyle paylaştı.

Global piyasalara dikkat çeken Özgener seçime kadar olan süre zarfında dengeli bir planlama izlememişim gerektiğini ve seçim sonrası döneme ilişkin, ülkenin kalkınması, toplumsal refahın artırılması gerektiğini savundu.

Sağlıklı bir altyapıda gelişmesi adına beklentilerin dile getirmenin önemli olduğunu düşündüğünü kaydetti. Seçim sürecinin yanı sıra, yurtdışındaki ekonomik ve finansal gelişmeler ile Türkiye’nin ekonomi politikalarının yarattığı sonuçlar da, hassas bir dönemden geleceğinin altını çizen Özgener "Bununla birlikte; global piyasalara daha çok dikkat etmemiz gereken bir döneme giriyoruz. Dünya Bankası; "Düşen Uzun Vadeli Büyüme Beklentileri: Eğilimler, Beklentiler ve Politikalar" başlıklı raporunda; pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının ardından uzun vadeli potansiyel büyüme oranlarına ilişkin ilk kapsamlı değerlendirmesini yaptı.Buna göre, küresel ekonominin enflasyona yol açmadan büyüyebileceği maksimum uzun vadeli oranın 2030'a kadar 30 yılın en düşük seviyesine inmesi bekleniyor.Son 30 yılda ilerlemeye ve refaha kuvvet veren ekonomik güçlerin neredeyse tamamının zayıfladığına dikkat çekilen raporda, 2022 ile 2030 arasında küresel ekonominin ortalama potansiyel büyümesinin yılda %2,2'ye düşmesi bekleniyor. Ayrıca bunun, bu yüzyılın ilk 10 yılındaki oranın yaklaşık üçte birine denk geldiği belirtiliyor.Söz konusu düşüşün, gelişmekte olan ekonomiler için aynı derecede sert olacağı, 2000 ile 2010 arasında yılda %6 olan ortalama potansiyel büyüme oranının bu 10 yılın geri kalanında yılda %4'e düşeceği de vurgulanıyor.Bu düşüşlerin, küresel bir finansal kriz veya resesyon durumunda çok daha keskin olacağı uyarısında bulunuluyor.” diye konuştu. ()