"Pandemiden sonra çocukların bağışıklık sistemi savaşamadı"

TAKİP ET

Özel Medinova Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr.

Özel Medinova Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. İlker Serter, tvDEN ekranlarında Hazal Bayık’ın hazırlayıp sunduğu Sağlık Vakti’nin konuğu olarak çocuk hastalıkları hakkında bilgi verdi. Serter, “Pandemiden sonra çocukların bağışıklık sistemi savaşamadı” dedi.

 

Pandeminin çocukların sağlığı üzerindeki etkisinden bahseden Serter, “Çocuklar aşırı kapalı ortamda kaldılar. Enfeksiyonu çocuklar karşılaşmadıkları için bağışıklık sistemleri savaşamadı. Kış mevsimde zaten sonbahar ve kış, ilkbahar döneminde salgınlar oluyor. Okul ve kreş gibi kalabalık ortamda çocuklar hastalıkları birbirlerine çok çabuk bulaştırıyorlar” diye konuştu.

 

“ÇOCUKLARA KORUYUCU TEDAVİLER UYGULUYORUZ”

 

Son dönem artan gribal salgınlardan dolayı çocukların çok fazla hastalandıklarını ve bu hastalıklardan çocukları korumak için çeşitli tedaviler uyguladıkları ifade eden Serter, şu ifadeleri kaydetti: “Son dönemlerde yapılan araştırmalar var. Koruyucu tedaviler veriyoruz çocuklara. D vitamini, C vitamini karameller ekstresi, çinko, Afrika sardunyası gibi birkaç tane ürün var. Onlardan uygun olanları veriyorum. Anne ve babalar kendileri artık kafalarına göre antibiyotik kullanmaya karar veremez zaten bilinçlendikleri için antibiyotik zorlaması yapmıyorlar.”

 

“ÇOCUKLARIMIZIN AŞILARINI YAPTIRMALIYIZ”

 

Çocukların bebekliklerinden itibaren aşı süreçlerinin takip edilip düzenli kontrollerinin olması gerektiğini vurgulayan Serter, “Aşılar çocukları koruma bakımından çok önemli bir konuma sahip. Kabakulak ve su çiçeği aşılama grubunda olduğu için çok fazla görmüyoruz. Karma aşılar ikinci ayda başlıyor. Verem aşısı 2 4 6 yaş gibi gidiyor. Ulusal aşı programında olmayan bir aşı var. Rota aşısı. 3 ayda başlıyoruz ona ağızdan. Rotayı yapmak lazım, ağır ishal yapıyor. Bu aşıyı Aileler kendi ceplerinden karşıladığı için maddi durumu uygun olanların yaptırmasını öneriyoruz. Yapılmazsa öldürücü ve sakat bırakma etkisi var. İlk kusma olabilir. En önemli şey de döküntü, vücutta profillik döküntüler oluyor onlar da damarları tuttuğunu gösteriyor. Hastaneye yatarak tedavi görmesi lazım” diye konuştu.

 

“GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK İÇİN KAHVALTI ŞART”

 

Çocukların kahvaltı öğününü aksatmadan yapmaları gerektiğinin önemine değinen Serter, “Bağışıklığı güçlendirmek için beslenmeye dikkat etmeliyiz. Çocukların sabah Kahvaltılarını sıkı yapmaları lazım. Aynı zamanda çocukların düzenli aralıklarla muayene edilip kan değerlerine ve idrar tahlillerine bakılmasını öneriyorum” dedi. (ALİYE GÖKCÜK) (Millet Haber Ajansı)