RTÜK'ten gündüz kuşağına ilişkin yeni kararlar!

TAKİP ET

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, gündüz kuşağı programları için yeni kararlar aldı. Karara göre programlarda cinsel taciz, tecavüz gibi konuları meşrulaştırıcı, hafifletici ve kışkırtıcı yayın yapılamayacak.

Taciz, tecavüz, ihanet ve çarpık ilişkilerin sıkça işlendiği gündüz kuşağı programları için yeni bir karar alındı.

Türk toplumunun temelini oluşturan aile yapısıyla ve milli- manevi değerlerle uyuşmayan konuların işlendiği, uygunsuz davranışların meşrulaştırıldığı bu programlar, vatandaşlar tarafından sıkça eleştiriliyordu.

Şikayetlerin artmasıyla Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), sabah programlarına ilişkin alınan yeni kararları resmi sitesinde yayınladı.

Yeni Etik İlke kararlarına uymayan programlar için ise ağır yaptırımların uygulanacağı duyuruldu.

GÜNDÜZ KUŞAĞI PROGRAMLARI İÇİN ALINAN KARARLAR

RTÜK sitesinde yayınlanan kararlar ise şöyle:

Özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesi doğrultusunda kişilerin özel hayatına ilişkin bilgi, belge ve kayıtlar kesinlikle yayınlanmayacaktır.

Katılımcılar kendilerinin ya da üçüncü kişilerin özel hayatlarına ilişkin konularda beyanda bulunmaya zorlanmayacaktır.

Program sunucusu ve program konuğu uzmanlarla stüdyo konuklarının yorum ve ifadeleriyle katılımcılara karşı psikolojik şiddet uygulamalarına müsaade edilmeyecektir.

 

ÇOCUK, GENÇ VE ZİHİNSEL ENGELLİ BİREYLER KONUK ALINMAYACAK

Kuşak programında kullanılan yorum ve ifadelerle seçilecek program içeriği toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olmayacak, toplumsal yaşam alanı içerisinde sergilenemeyecek söz ve davranışlara izin verilmeyecektir.

Türkçenin düzeysiz, kaba ve argo kullanımına izin verilmeyecektir.

Kuşak programlarında çocuklar, gençler ve zihinsel engelli bireyler stüdyoya ya da canlı bağlantıya hiçbir surette konuk olarak alınmayacaktır.

CİNSEL TACİZ, TECAVÜZ YAYINLARI YAPILMAYACAK

Cinsel taciz, tecavüz gibi konuları meşrulaştırıcı, hafifletici ve kışkırtıcı yayın yapılmayacaktır.

Kuşak programında kadına yönelik şiddeti teşvik eden veya kanıksatan, kadınları istismar eden içeriklerle editöryal sorumluluk gereği, program konuklarının veya katılımcılarının da bu anlama gelen yorum ve ifadelerine müsaade edilmeyecektir.
Soruşturmanın gizliliği kapsamında soruşturma aşaması henüz tamamlanmamış olaylar kuşak programlarına konu edilmeyecektir.

Lekelenmeme hakkı olarak da nitelendirilen kişilerin şeref ve itibarlarının korunmasını sağlamak adına kuşak programlarında aynı konuya tekraren yer verilmemesine özen gösterilecektir.