"Vatandaşımızı ve esnafımızı mağdur etmek istemiyoruz"

TAKİP ET

Aydın Lokantacılar Odası Başkanı Ali Ongan, gelen zamların ve artan maliyetlerin lokantacı

Aydın Lokantacılar Odası Başkanı Ali Ongan, gelen zamların ve artan maliyetlerin lokantacı esnafına büyük zararlar verdiğini belirterek, “Önümüzdeki günlerde hem kendimize hem toplumumuza uygun fiyatlar çıkarmaya çalışacağız. Ne vatandaşımızı ne de lokantacı esnafımızı mağdur etmek istemiyoruz“ dedi.

 

Yılbaşından beri et fiyatlarına yüzde 100 zam geldiğini belirten Aydın Lokantacılar Odası Başkanı Ali Ongan, vatandaşların artık ekonomik sebeplerden dolayı porsiyonlarını küçülttüğüne ve büyük bir müşteri kaybı yaşadıklarına dikkat çekti.

 

Gıdaya gelen tüm zamların lokantacı esnafı çok etkilediğini vurgulayan Ongan, “Lokantalarımız gelen zamlardan şu an çok etkileniyor ve büyük bir müşteri kaybımız var. Öğünler azaldı, herkes porsiyonları azalttı az yemeye başladı. Et fiyatları 6 ay içinde yüzde 100 arttı. Tabii bu bir tek et ile kalmıyor, yağ, pirinç, bakliyat, sebze, bunların hepsi bize yansıdığı için lokantacı esnafımız şu anda mağdur durumda. Kazanıyor dersek yanlış olur çok bir kazançları yok. Asgari ücretten dolayı giderler, işçi maliyeti arttı“ ifadelerine yer verdi.

 

“HEM KENDİMİZE HEM DE VATANDAŞIMIZA UYGUN FİYATLAR ÇIKARMAYA ÇALIŞACAĞIZ“

 

Aydın’da lokantacı esnaflarla toplantı yaptıklarını belirten Ongan, “Fiyat tarifesi için düzenleme isteyen arkadaşlar var. Biz en son geçen sene Ağustos ayında bir tarife çıkarmıştık. Bu sene yılbaşından sonra çıkarmayı düşündük fakat 10-15 günde bir etlere zam geldiği için Kurban Bayramı'na kadar bekleyebildik. Kurban Bayramı'nın bitiminde arkadaşlarla toplanıp bir fiyat değerlendirmesini yaptık. Önümüzdeki günlerde hem kendimize hem vatandaşımıza uygun fiyatlar çıkarmaya çalışacağız. Ne vatandaşımızı ne de lokantacı esnafımızı mağdur etmek istemiyoruz“ diye konuştu.

 

“VATANDAŞ ZOR DURUMDA AMA LOKANTACI DA ZOR DURUMDA“

 

Şu an liste fiyatlarının lokantacı esnafına yeterli gelmediğini söyleyen Ongan, “Bu fiyatlar esnafımız için tam yeterli değil. Tabii vatandaşlarımız da mağdur yani alım gücü artık kısıtlandı. Vatandaş zor durumda ama lokantacı esnafı da zor durumda. Fiyatlarımıza tepki gösteren de var ama makul karşılayan da var. Çünkü kasaptan aldığı etin geçen seneki fiyatıyla bu seneki fiyatı arasında yüzde yüz fark olduğunu vatandaş da bildiği için bizi anlayışla karşılıyorlar“ açıklamalarında bulundu.

 

“BİR ET YEMEĞİNİN 170 LİRA CİVARINDA OLMASI İSTENİYOR“

 

Aydın’daki lokantacı esnafının talep ettiği fiyatlar hakkında bilgiler veren Ongan, “Kelle paça çorbası 70 liradan satılıyor fakat şu anda talebimiz bizim 90-100 bandında olması. Bunu da birlik belirleyecek. Sakatat fiyatları artık çok arttı, eskiden ucuzdu fakat şimdi bulamıyoruz. Bir et yemeği şu anda 130 lira fakat 170 lira civarında olması isteniyor. Onu da artık biz birlikten talep edeceğiz. Üst birliğimiz onaylarsa, ilk önce lokantacı esnafımız rahatlayacak. Çünkü hakikaten yani et fiyatları, yağ fiyatları çok fazla arttı. Tüp fiyatları veyahut da doğal gaz arttı. Bunları düşündüğümüz zaman bir de bunun üstüne işçiliği koyarsak bizi ancak kurtaracak“ şeklinde konuştu.

 

“ESNAFLARIMIZIN MAĞDURİYETİNİN GİDERİLMESİ İÇİN DESTEK OLUNMASINI İSTİYORUZ“

 

Ongan, müşteri bir talebinde büyük bir azalma olduğunu belirterek, yetkililerden destek beklediklerini şu sözlerle aktardı;

 

“Her esnafımızda olmasa da sanayide bile şu an da bir düşüş var. Yemek olayında tam porsiyon yerini az porsiyona bıraktı Bunu da müşteri bir yerde değerlendirmelidir. Biz Türkiye İhtisas Federasyonları tarafından işçi, memur, emekli maaşlarına endeksli 6 aylık tefe tüfe oranlarına göre taban fiyat olarak güncellenmesi ve esnaflarımızın mağduriyetinin giderilmesi hususunda da artık üst kuruluşlarımızdan veya hükümetimizden bizlere destek olmasını istiyoruz.“ (Millet Haber Ajansı)