Yüzyıllık mezat kültürünü yaşatıyorlar

TAKİP ET

Aydın'ın Efeler ilçesinde her hafta belirli günlerde Köprülü

Aydın’ın Efeler ilçesinde her hafta belirli günlerde Köprülü Mahallesinde bir araya gelen antikacılar, yüzyılı aşan tarih kokan eşyaları dükkanlarında sergiliyor. Çok eski ve derin hikayeler barındıran eşyalar vatandaşların ilgisini çekiyor.

 

Farklı yaşamlardan izler taşıyan her bir parçaya ev sahipliği yapan ve antika kültürünü yaşatan 65 yaşındaki Tevfik Kılıç; “20 yıldan fazla süredir bu işi yapıyorum. Biz nostaljiye gönül vermiş insanlarız, bu geleneğin bitmemesi için bu işe devam edeceğiz. Antikaya gönül vermiş herkesi de buraya bekliyoruz” dedi.

 

“DEĞERLİ EŞYALARIN ÇÖPE GİTMESİNİ İSTEMİYORUZ”

 

Antikanın antika olabilmesi için orijinalliğini koruyor olması gerektiğini, benzetme ve taklit ürünlerin antika olamayacağını söyleyen Kılıç; “Yüzyılı devirmiş orijinal ürünler antika sınıfına girer. Koleksiyon değeri taşıyan her şey antika sayılır. Çok değişik eşyalar geliyor, bizim burada asıl amacımız değerli ürünlerin çöpe gitmesini engellemek” diye konuştu.

 

Antika dükkân sahibi 45 yaşındaki Mahir Akcanlı, vatandaşların bu kültür sayesinde büyüklerinden kalma, eski kilim, sini, plak, radyo, bakır, ibrik, efemera gibi bir sürü değerli ürünleri getirdiklerini aktardı. Değerli kâğıt niteliği taşıyan her türlü evrakın efemera olduğunu, bu evrakların bir teze veya tarih araştırmalarına da konu olabileceğini hatta yüzyıllık aşk mektuplarında şifreli cümleler yazılarak casusluk olaylarında kullanıldığını bundan dolayı maddi değerinin yüksek olduğunu vurguladı.

 

“GELECEK NESİLLERE MEZAT KÜLTÜRÜNÜ AKTARMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

 

Mezat kültürünü gelecek nesillere aktarmak istediklerini söyleyen Akcanlı; “Nostaljik eşyaların burada toplanmasına aracılık ediyoruz. Bunun karşılığında bir komisyon bedeli alıyoruz, alanla satanı bir araya getirmeye çalışıyoruz. Burası buluşma noktası ve önemli olanda zaten bu, insanların bir araya getirilmesi. Aslında internette de bunun mecrası var internetten de alışveriş yapabilirler. Ama hiçbir şey dükkâna gidip dokunup hissederek almak gibi olmuyor. İnternette ikinci el eşyalar da satılıyor ama her ikinci el eşyalar bizim konumuz değil, mesela elektronik radyoyu konumuz olarak göremeyiz ama analog yapılmış pikap bizim konumuzdur. Antika değerdir, nostaljik bir dokusu bir geçmişi vardır” dedi.

 

“BU ÖLMEYECEK BİR MESLEKTİR”

 

Türkiye’de antika kültürüne bakıldığında Avrupa’da oluşan Bohemian tarzın Türkiye’de oluşmuş bir tarz olmadığını biz de değer biçilerek kıymet verilerek değerlerinin korunarak bir kültür oluştuğunu, Avrupa’da ise maddi değer olarak bakıldığını ifade eden Akcanlı; “Biz olaya kültürümüzü koruma amaçlı bakıyoruz. Aydın’da da bu şekilde ilerliyoruz, hatta buna yönelik dernekler var onlar korumak için çok çabalıyorlar. Bizim gibi esnaf arkadaşlarda hasbelkader bu işi sürdürüp korumaya çalışıyorlar. Pandemi öncesinde her gün mezat’ımız vardı. Pandemiden sonra haftada üç gün yapmaya karar verdik. Antika artık nadir bulunan bir şey. Mezatlar antika dışına kaymaya başladığı için biz biraz daha günleri azaltmaya karar verdik. Mesela İstanbul Balat’ta her gün 3-5 tane mezat yapılır ve saatlerce sürer. İşin merkezi Balattır, İzmir’dir. Biz de burada Aydın’da Ege’nin Balat’ıyız aslında. Müşterilerimizden sürekli duyduğumuz bir tabirdir bu. Vatandaşlardan yoğun ilgi görüyoruz. Bundan sonrada meraklı arkadaşlarla, bu işe birlikte gönül verdiğimiz insanlarla sürdürmeye devam edeceğiz. Bu ölmeyen bir meslektir. Her gün bir şeyler eskir ve birileri için ihtiyaç olmaktan çıkar ama o eşya başkalarının ihtiyacı olabilir. Hiçbir şey çöp değildir, değerlerin korunması gerekir. Buna da aracılık eden insanlar bu kültürü zaten edinmiş olur” diye konuştu. (Millet Haber Ajansı)