Zeytinyağı Sabunu Bir Ege Geleneği

TAKİP ET

Zeytinyağı Sabunu Bir Ege Geleneği Edremit Zeytincilik Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr.

Zeytinyağı Sabunu Bir Ege Geleneği

Edremit Zeytincilik Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Tuba Öncül Abacıgil zeytin yan ürünlerinin değerlendirilmesi dersinde sabun yapım etkinliği düzenledi. Etkinlik geçtiğimiz gün Üniversitenin Zeytinyağı Sabunu Üretim ve Uygulama Atölyesi’nde gerçekleşti.

Zeytin İşleme teknolojisi Değerlendirildi

Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı, Zeytin Yan Ürünlerinin Değerlendirilmesi dersi kapsamında “Geleneksel Zeytinyağı Sabun Yapımı Etkinliği” öğrencilerinde ilgisini çekti. Etkinlikte Sabun Ustası Yusuf Kaya; geleneksel zeytinyağı sabunu yapımının inceliklerini tüm detaylarıyla anlattı. Üstelik uygulama yaparak, bölüm öğrencilerinin sorularını yanıtladı. Uygulamaya Edremit MYO, Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi birinci ve ikinci sınıf öğrencileri katıldı.

4 Saat Sürdü

Ege geleneği olan, biriktirilen yüksek asitli ve posalı zeytinyağlarından doğal sıcak zeytinyağı sabunu elde edildi. Atölyede kaynatma kazanı içerisine konulan yaklaşık 60 litre zeytinyağı, kostikli su ile karıştırılarak kaynatıldı. Sabunlaşma işlemi yaklaşık 4 saat süre sonunda tamamlandı. Üretilen sabun öğrenciler tarafından paslanmaz çelik sabun tepsilerine dökülerek bir gece sertleşmesi için kurumaya bırakıldı.

Geçmişten Geleceğe Anılar Sabun Yapımında Dile Geldi

Uygulama sırasında Sabun Ustası Yusuf Kaya; sabun yapımıyla ilgili anılarından, geleneksel zeytinyağı sabununda bulunması gereken özelliklerden sabun yapımının zahmetli bir iş olduğundan, bu geleneklerin yeni nesiller tarafından sürdürülmesi gerekliliğinden bahsetti. Muhammed Can Akyürek ()