Karadeniz Haber Ajansı Derneği tarafından düzenlenen ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün destekleri ile “Deprem Bilinci ve Sivil Toplum Dayanışması” paneli Gaziantep ilinde düzenlendi.
Gaziantep Şehit Kamil Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelde ülkemizdeki deprem riski, önleyici tedbirler, toplumsal farkındalık ve STK’ların dayanışmasının önemi ele alındı.
Panele TİMBİR Genel Başkanı Sismolog Dr. Süleyman Basa, Gaziantep AFAD İl Müdürlüğü Şube Müdürü Ahmet Sönmez, Empati Sosyal Sorumluluk Eğitim Derneği Deprem Dönemi Yönetim Kurulu Başkanı Ceren Uğurluel, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı İsmet Özcan konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılışında ise Gaziantep Vali Yardımcısı İlker Eken, TİMBİR Doğu Anadolu Bölge Başkanı Levent Özkurt ve Karadeniz Haber Ajansı Derneği Başkanı Hasan Yavuz Bakır da konuşma gerçekleştirdi.
Panelin açılış konuşmasını TİMBİR Bölge Başkanı Gazeteci Levent Özkurt yaptı. Afet durumunda yerel basının ve sivil toplum örgütlerinin öneminden bahseden Özkurt, “Depremin üzerinden geçen zaman rağmen o günü unutturmayan ve olası bir afet durumunda yapılması gerekenleri paylaşan tüm kurumlara yayın organları olarak destek olmaya devam edeceğiz” dedi.
Karadeniz Haber Ajansı Derneği Başkanı Hasan Yavuz Bakır ise, doğal afetler sonrası ders çıkarılmasını vurgulayarak, “Afet kaçınılmaz ama sonrasında yapılacak programlar çok önemli. Bizde bu nedenle afetleri ve 6 Şubat depremini gündemde tutarak sivil toplum temsilcileri ve deprem bilincinin tüm kesimlere deklare edilerek en az hasar ve kayıp ile atlatılmasını umuyoruz. Bu nedenle 4 ilde bu panelleri düzenleyerek deprem bilincine katkı sunmaya çalışıyoruz” dedi. Gaziantep Vali Yardımcısı İlker Eker, KHAD, ve Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün böyle önemli bir konuyu gündeme getirdikleri işin teşekkür etti.
Panelin oturum başkanlığını TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa yaptı. GESOB Başkanı İsmet Özcan, Empati Sosyal Sorumluluk ve Eğitim Derneği Deprem Dönemi Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Mimar Ceren Uğurluer, AFAD Gaziantep Şube Müdürü Ahmet Sönmez katılımcılara uzmanlık alanları, Sivil toplum dayanışması, yapılan çalışmalar ve beklentilerle ilgili bilgiler verdiler.
TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, Depremin ülkemiz için artık kabul edilmesi gereken bir gerçek olduğunu vurgulayarak, afet öncesi yapısal denetimin konu ile ilgili mühendislik çalışmalarının ve toplumsal farkındalığın önemine işaret etti.
GESOB Başkanı İsmet Özcan, Sivil toplum kuruluşları olarak asrın felaketinin yaşandığı tarihlerde çok ciddi çalışmalar yaptıklarını, arama kurtarma çalışmaları sırasında yaşanan en öneli sıkıntının deneyimli, işi bilen zanaatkarların yetersiz olduğunu söyledi. Özcan, bundan sonra olası bir deprem öncesi eksikliklerin giderilmesi için koordineli bir şekilde çalışılması gerektiğini vurguladı.
Empati Sosyal Sorumluluk ve Eğitim Derneği Deprem Dönemi Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Mimar Ceren Uğurluer, Sivil toplun dayanışmasının önemine işaret ederek, deprem döneminde yaraların sarılması için çok ciddi çalışmalar yaptıklarını aktararak, olası depremler öncesi koordinasyona ve liyakate dikkat çekti.
AFAD Gaziantep Şube Müdürü Ahmet Sönmez ise Asrın felaketinde ortaya çıkan istatistikleri paylaştı. Sönmez, afetler öncesi ve sonrasına ilişkin stratejik planları aktardı, eksiklikler ve afet öncesi yapısal sorunlar konusunda kurum ve kuruluş temsilcilerine ilişkin eleştirilerini dile getirdi. Dere ıslahından alt yapı çalışmalarına kadar yapılmaması gerekenlerin yapıldığını ve maalesef bunların sıkıntılar oluşturduğunu vurguladı.